De meeste mensen gaven me vooral iets wat vragende en soms zelfs allesbehalve snuggere blikken wanneer ik ze enthousiast vertelde over mijn vakantieplannen naar Malta. Reacties varieerden van ‘Ik zou niet weten waar dat ligt; ergens bij Turkije of lag het nou toch naast Marokko?’ tot ‘Ooh ik dacht dat dat bij Italië hoorde!’, met als gevolg dat ze van mij vervolgens een uitgebreid monoloog mochten aanhoren over waarom Malta Het Onontdekte Paradijs is.

Of moest zijn, want ondanks dat ik met gemak een prachtig promotieverhaal uit m’n mouw schudde, was ik er zelf op dat moment ook nog niet geweest. Één van de vriendinnetjes die al slachtoffer van een van mijn pleidooien was geworden, was me zelfs voor en het werd dan ook echt tijd voor die welverdiende vakantie en om eindelijk de koffers te pakken naar het toen al zo geliefde Malta. Ook om na het lezen van mijn digitale pleidooi? Stay tuned, binnenkort volgen tips en hotspots op de eilanden!

12 REDENEN WAAROM JE ABSOLUUT NAAR MALTA MOET

1. KLEIN MAAR FIJN

Voor degenen bij wie ook nog niet direct een lampje ging branden: de Maltese eilanden, ook wel Malta genoemd, is een archipel ten zuiden van Sicilië. Een landje waarin ons eigen Texel, een eiland dat zelfs bij ons in de categorie klein en knullig valt, nog geen twee keer in past. Gelukkig tref je hier wel wat meer dan zandduinen, stranden en het bruisende campingcafé van Landal Greenparks, want in dit kleine landje is van alles te zien en te doen. Voor iemand die nul aanleg heeft voor autorijden (ik) en tot gróót plezier van haar meereizende vriendje het liefst zoveel mogelijk te voet aflegt, is het miniformaat alleen maar een pré. Waarom in een warme auto zitten als je ook over de zonnige boulevards kunt lopen!?En toen de beste man uiteindelijk daadwerkelijk nog besloot te gaan mokken, bleek de bus een prima alternatief want die stopt op zo ongeveer iedere hoek van de straat.

2. BLUE LAGOON – NEED I SAY MORE?

Veel mensen zien de overige Maltese eilanden Gozo en Comino bijna over het hoofd. Comino is de kleinste van de drie, praktisch onbewoond en lijkt daardoor weinig interessant. Tot je foto’s van Comino’s beroemde Blue Lagoon ziet, een paradijselijke plek die tot de mooiste wateren ter wereld wordt gerekend. I repeat: need I say more?

Blue Lagoon Comino Malta

3. HOOFDSTAD VALLETTA IS ÉÉN GROOT MONUMENT

Oké bijna, maar deze imponerende stad staat wel in z’n geheel op de Unesco Werelderfgoedlijst. De kleine stad is gebouwd op een schiereiland omringd door forten en bastions en omvat talloze bezienswaardigheden. Vanaf de tuinen op de stadsmuren is het uitzicht over de Grand Harbour en de kustlijn prachtig. Fijn is ook dat Valletta onderdeel vormt van de verstedelijkte noordelijke kust, waardoor je ook vanuit de omliggende kustplaatsen zoals Sliema en Bugibba er zo bent.

valletta harbour

4. HET NACHTLEVEN IN PACEVILLE

Met name Paceville bij kustplaats St. Julians barst van de clubs, hippe loungebars en cocktailbars. Ook vind je in Malta’s voormalige hoofdstad Rabat openlucht clubs met zwembaden die tegen de middeleeuwse stadsmuren aan zijn gebouwd. Valletta zit vol cosy  wijnbarretjes waar je van de heerlijke (en goedkope!) Maltese wijn kunt genieten.

5. MALTA – HET MINI-HOLLYWOOD VAN DE MEDITERANNEE

Malta heeft al veel grote films achter haar naam staan, maar haar mooiste rol is toch wel die in The Game of Thrones. Malta is zuinig op haar pracht, want ondanks het enorme succes van de serie werd na het eerste seizoen het stokje door te geven aan Dubrovnik in Kroatië. Een veroorloofbare luxe, want onder nieuwe gegadigden vallen bijvoorbeeld Brad en Angelina, die deze zomer half Gozo af huurden en er hun nieuwe film opnamen. Nu word ik niet perse warm of koud van celebrities, maar ben ik absoluut te porren voor een rondje Kingslanding en treed ik graag in de voetsporen van de woest(aantrekkelijk)e Khal Drogo.

6. MALTA IS EEN VAN ‘S WERELDS BESTE DUIKBESTEMMINGEN TER WERELD

Ik acht mezelf over het algemeen vrij stoer en schroom niet om nieuwe dingen te proberen, maar vissen zijn voor mij echt een dingetje. Het idee van een schubbenhuid tegen mijn been geeft me werkelijk waar de kriebels en vermijd diep donker water dan ook als het even kan. Nu is mijn angst enigszins getemperd toen ik in Egypte ontdekte dat het best leuk is om tussen het koraal met Nemo-waardige visjes te zwemmen, mits ik ze kan zien. Nu heeft Malta niet alleen een Blue Lagoon, maar telt het ook talloze scheepswrakken en gezonken beelden en staat het bekend als één van de beste duikbestemmingen ter wereld. Helaas bleek dat mijn oren duiken helaas niet aankunnen en moest ik zelfs het snorkelen met een scheurtje in mijn trommelvlies bekopen, maar stiekem was het het gewoon waard. Nu het scheurtje geheeld is dan.

7. GOZO: HET EILAND VAN NIMF CALYPSO

Het tweede eiland van Malta, Gozo, wordt ook wel liefkozend het eiland van nimf Calypso genoemd. Volgens de Griekse mythologie hield de beeldschone Calypso Odyseus hier zeven jaar gevangen tijdens zijn terugreis na de oorlog in Troje. Het eiland speelde niet voor niets een grote rol; het is met haar groene natuur misschien nog wel mooier dan Malta. De rustige sfeer en de bekendste attractie van het eiland, Azure Window, maken dat je Gozo ook absoluut niet mag overslaan.

View from Gozo

8. DE ENGELSE STEMPEL OP MALTA 

Het kleine land is bij kolonisten en immigranten altijd geliefd geweest, waardoor er invloeden van Italianen, Arabieren, Fransen en de Engelsen te vinden zijn. Met name die laatste groep heeft z’n stempel gedrukt op Malta, want ook hier vind je overal vrolijke rode telefooncellen. Bovendien is Engels na Maltees de tweede officiële taal, wat alles toch nét even makkelijker maakt.

9. AAN WINKELS GEEN GEBREK

Ik vermoed dat dit een presentje is van de Engelsen, want met name in Sliema op Malta vind je heerlijke winkels. Engelse ketens, Zara, kleine boutiques: you name it. Had ik al vermeld dat mijn appartementje zich op twee minuten van de Topshop bevond?

10. MALTA IS BUDGET-FRIENDLY

Een reis naar Malta is een stuk betaalbaarder dan naar veel andere eilanden in de Middellandse Zee. Je kunt kiezen om erheen te vliegen met RyanAir, maar als je net als ik liever iets meer comfort prefereert, betaal je meestal alsnog niet veel meer dan €150 voor een retourtje met een andere maatschappij. Daarnaast is het leven op de Maltese eilanden net wat voordeliger dan in Nederland én kun je gewoon in Euro’s afrekenen.

11. DE MIDDELLANDSE ZEE LONKT VANUIT HET HELE LAND

Vanwege het formaat, ligt de Middellandse Zee overal binnen handbereik. En niet alleen het water bij Blue Lagoon is noemenswaardig, ook op de andere eilanden is het prima vertoeven aan het kraakheldere water. Denk hierbij aan fancy beachclubs, mooie zandstranden en vergeet vooral een bezoek aan de indrukwekkende Grand Harbour niet. De mooiste zandstranden vind je op Malta voornamelijk in het westen van het eiland, waar namen zoals Golden Bay hun naam niet onder doen.

12. HET HEERLIJKE WEER

Het warme en Mediterrane klimaat maakt dat je niet alleen in de zomer van de Maltese stranden kunt genieten; het is hier ook in het voor- en najaar heerlijk vertoeven (de winter bestaat hier niet!) Ik hoop het te mogen meemaken, want ik overweeg al te gaan overwinteren op de eilanden. Deze winter schrijven vanuit Malta? Count me in!

Net-a-porter goes gozo

Een variant op dit artikel verscheen eerder op lifestyleNWS

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST