GRAB YOUR BAGS: Let's get SpanishIneens zat het in mijn kop: ik ga Spaans leren. Écht Spaans leren. Niet het met-handen-en-voeten-spreek werk, maar Spaans waar ik trots op kan zijn en waar ik daadwerkelijk wat aan heb. Na een hele tijd te hebben geworsteld met het leren van de taal voor mijn studie, heb ik besloten het roer compleet om te gooien. Al jaren droom ik van een reis naar Zuid-Amerika en zou er dolgraag de taal willen spreken en begrijpen. Toen ik vorig jaar in Malaga was merkte ik al dat ik graag Spaans wilde spreken – ik kwam alleen niet veel verder dan het vragen naar de weg..

Onconventioneel en ambitieus is het dus zeker, maar in mijn Six Month Challenge ga ik Spaans leren zonder een cursus of lessen te volgen en een cent uit te geven. Ja echt!

Trauma’s met talen

Omdat ik een internationale studie over toerisme doe (en nee, dat betekent dus niet dat ik straks met een reisleidersvlaggetje sta te zwaaien of m’n dagen bij een reisbureau slijt) volg ik al mijn vakken in het Engels en moet ik daarnaast een vreemde taal leren. An sich best leuk, maar ik heb oprecht traumatische ervaringen met het leren van talen op de middelbare school. Engelse SO’s, proefwerken Duits, Griekse vertalingen en Franse mondelingen: woorden leren was voor mij echt een hel. Mijn Engels is inmiddels behoorlijk goed en ook in het Frans en Duits kan ik me best redden, maar dat heb ik dus absoluut niet te danken aan mijn lessen van vroeger.

Heel veel zin om een vreemde taal als vak te volgen had ik dan ook niet. Ik wilde dus al heel lang Spaans leren, maar bij het idee van tentamens en lessen kreeg ik alweer de kriebels. Sterker nog, ik ben het zoveel mogelijk uit de weg gegaan. Klasjes waar grammatica oefeningen worden besproken? Mij niet gezien. Natuurlijk zou ik het liefste lekker in Spanje of in Zuid-Amerika aan mijn skills werken, maar ook als je die mogelijkheid niet hebt moet het lukken om zelfstandig Spaans te leren. Toch?

Yo no hablo español..

Door last-minute flink te blokken (en mondelingen te ontwijken) heb ik me al door twee modules weten te slaan, maar afgelopen week moest ik er toch echt aan geloven. Mijn scriptievoorstel is goedgekeurd, maar om hier januari aan te mogen starten moet ik eerst Spaans afronden en dus was het  tijd voor mijn (laatste) tentamens en mondelingen. Minor detail, ik sprak dus nog steeds amper een woord Spaans..

Dat ik de afgelopen weken van de radar was had hier dan ook alles mee te maken. Naast het afronden van de laatste groepsprojecten, mijn scriptievoorstel, papers en projecten zat ik me tijdens die slapeloze nachten af te vragen hoe ik in vredesnaam fatsoenlijk Spaans ging leren. Na een hele hoop gescheld tegen mijn Spaanse boeken was ik er helemaal klaar mee: dit ging echt niet werken. Online overhoor programma’s hebben ook geen zin en dus besloot ik mijn tijd nuttiger te besteden. Ik ben op zoek gegaan naar betere manieren om de taal te leren en ben hier inmiddels mee gestart. Of dit nog zin heeft gehad voor mijn tentamen weet ik nog niet, maar voor een mondeling was het nog iets te vroeg. Gelukkig zag mijn docente (die ik dus recent pas heb leren kennen) dat ik goed bezig ben en mag ik nu begin ipv eind januari mijn mondeling doen. Goede eerste test!

Plan de Campagne

Door een beetje vindingrijk te zijn en door (verrassing!) online naar tips en ervaring te speuren, weet ik inmiddels precies hoe ik het ga aanpakken; mijn six month challenge. Het zal je verbazen hoeveel superhandige hulpmiddelen er te vinden zijn! Benieuwd hoe ik dit voor elkaar ga krijgen? Morgen hierover meer!

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST