Goed, ik hou van champagne en ik hou van Frankrijk, dus dat de Champagnestreek en ik een match made in heaven bleken, behoeft denk ik geen uitleg. Eind mei maakte ik op uitnodiging van Champagne-Ardenne Tourisme een road trip door la Champagne – en dat was inderdaad net zo heerlijk als dat het klinkt. Het geboorteland van die lekkere bubbeltjeswijn. En van het Franse leven. Waar ik in mijn photo diary en travel movie juist de beelden wilde laat spreken, is het nu tijd voor woorden. Zij vertellen hoe de Champagnestreek en ik dikke vrinden werden na een paar dagen rondrijden door dat heerlijke stukje Frankrijk.

champagnestreek champagne

BIJ ELKE STOP WORDT ER GEPLOPT

Ooit sprak mijn moeder, nadat zij na ons laatste kampeeravontuur ontdekte hoeveel flessen wijn er achter onze tent verstopt bleken te liggen, giechelend dat dat zij zich nou eenmaal graag laat onderdompelen in een bad vol wijn. Zonnetje op je hoofd, glas in je hand: je kunt er even geen genoeg van krijgen. And that’s okay. Ook hier ging deze omschrijving helemaal op. Onderdompelen in een bad vol bubbeltjes (excusez-moi, mousserende) wijn. Bij elke stop hoort een plop en hoeveel glazen champagne ik had gedronken durfde ik al snel niet meer te zeggen.

DE GODENDRANK UIT DE CHAMPAGNESTREEK

Onze reis begint in Châlons-en-Champagne waar wij een van de grootste champagnehuizen uit de streek bezoeken: Joseph Perrier. In een enorm gangenstelsel die me aan een donkere grot doet denken, liggen honderden, nee duizenden flessen godendrank op mij te wachten. Sommigen liggen er al jaren en ik vraag me gelijk af je nou echt kunt proeven of het een ‘vintage label’ is of dat het vooral mooi is voor het verhaal. Ik proef heus het verschil tussen verschillende wijnsoorten wel, maar champagne is champagne, toch?

champagnestreek perrier

CHAMPAGNE EN TRUFFELS

Ik had er niet verder naast kunnen zitten, zo blijkt al snel. ’s Avonds krijgen we tijdens het diner bij elke gang een andere champagne geserveerd – want champagne drinken bij het diner is hier kennelijk heel normaal. En trust me, zo’n vintage label bij het eten is echt god-de-lijk. Vooral de combinatie met de truffel uit de regio bevalt mij bijzonder goed (hoezo decadent?) en ik duik tonnetje rond m’n bed in. Dat je hier goed kunt eten en drinken is me wel duidelijk, dus ik ben erg benieuwd wat de Champagnestreek nog meer in petto heeft.

WIJNGAARDEN EN VELDEN VAN GOUD

Omgeven door uitgestrekte wijngaarden en velden van goud kan ik constateren dat je hier absoluut meer kunt doen dan jezelf onderdompelen in dat bad vol champagne. We bezoeken nog meer mooie plekken en een champagne producent, maar dit is toch wel een hoogtepunt. Een lokale wijnboer (of is het een champagneboer?) neemt ons mee en zo beland ik in de achterbank van een jeep en hobbel ik door dit idyllische landschap. Serieus, geef me een flesje en picknickmand en je hebt de rest van de dag geen kind aan me. De beste man kan het zo voor je regelen want om het plaatje compleet te maken kun je overnachten in zijn eveneens idyllische bed & breakfast mét zwembad – mocht je dat bad vol champagne toch een keer zat raken.

champagnestreek champagnechampagnestreek champagne

MIDDELEEUWEN MEETS PARIJS IN TROYES

Prachtige landschappen, snoezige plaatsjes, lekker eten en drinken (dat was geloof ik wel duidelijk toch?): nu nog op zoek naar een leuke stad. Het middeleeuwse Troyes blijkt een schot in de roos. Van kleurrijke houten huisjes die schots en scheef tegen elkaar aanstaan tot de statige renaissance gebouwen die je het idee geven dat je je in Parijs waant in plaats van in de Champagnestreek: het is een verrassend mooi. Mooier dan ik had verwacht.

Hoewel het stadje niet erg groot is en maar 60.000 inwoners telt, is het bijzonder levendig en is er van alles te doen. Dol op soldes en de Franse mode (wie niet)? Sla je slag in de grootste outlet mall van Frankrijk. Petit Bateau en Mango tegen een bijzonder vriendelijk prijsje en dat all year long. Bijkomen doe je op een knus terras aan een van de gezellig drukke pleinen en wandel ’s avonds door het knusse centrum van de stad. Het sfeervolle Troyes is echt de perfecte uitvalsbasis voor een weekendje weg in de Champagnestreek.

DIKKE VRINDEN

Ja, dikke vrinden zijn we geworden. Mijn broek zit inmiddels wat strakker. Maar, soit, ik zou het zo weer doen. Het liefst met een oude Citroën (niks mis met dit soort clichés als je het mij vraagt) en dan crossen over die groen met gouden heuvels en langs die uitnodigende wijnranken. Ik hou van het Franse land!

champagnestreek troyeschampagnestreek troyeschampagnestreek troyes