Eigenlijk wilde ik nooit een creditcard. Voor iemand met een zwak voor de prachtige items die vanaf het Wereldwijde Web lonken en stuk voor stuk mijn naam lijken te roepen, leek het me altijd veel te riskant. Een kaart die mij de mogelijkheid zou geven om makkelijk online aankopen te doen? Misschien nog even niet.

WAAROM TÓCH EEN CREDITCARD

Maar hoe meer ik ging reizen, hoe meer het tot me doordrong dat het toch wel heel handig is. Op een gegeven moment begint het toch wel erg vermoeiend te worden wanneer je voor elke hotelboeking bij moeders moet aankloppen (was zij het overigens helemaal mee eens) en je niet zelf de borg voor een huurauto kunt regelen. En wat denk je van pinnen in het buitenland? Dat kan ook lang niet altijd met je normale pinpas. Heel. Erg. Irritant.

Conclusie van het verhaal: ik ga tegenwoordig niet meer op reis zonder mijn creditcard op zak. Ik besloot me eraan te wagen. Maar wel voorzichtig – als student had ik tenslotte geen zin in een online gat in mijn hand. De ANWB Visa kaart voor jongeren biedt in dit geval uitkomst. Hij is het eerste jaar gratis en kost je daarna niet meer dan €12 per jaar. Met een bestedingslimiet van €500 kon ik mooi mijn reserveringen doen maar hoefde ik niet bang te zijn dat ik veel meer uitgaf dan dat ik doorhad.

EEN BIJZONDER GEWAARDEERDE VRIND

Waar ik voorheen bang was voor de creditcard is het inmiddels een bijzonder gewaardeerde vrind. Een online bestelling doen? Als het even kan ga ik toch voor ‘betalen met een creditcard’. Want al mijn online aankopen zijn 180 dagen lang verzekerd! Die service heb je niet als je gaat voor ‘betalen met IDEAL’. Aangezien ik inmiddels afgestudeerd ben, is mijn bestedingslimiet omhoog gegaan. Gelukkig valt dat online gat in m’n hand behoorlijk mee (ik heb me kunnen beheersen – mijn schoenencollectie is helaas nog steeds niet groter dan anders) en dankzij de handige app heb ik altijd zicht op mijn uitgaven.

TIPS

  • Als je op reis bent, bewaar je creditcard altijd op een andere plaats dan je pinpas. Stel dat je ongehoopt gerold wordt, dan heb je altijd nog een tweede kaart achter de hand. Prettig!
  • Gebruik je creditcard als alternatief wanneer je in het buitenland niet met je normale pinpas terecht kunt. De commissie is iets hoger, dus neem als het nodig is en kan liever in één keer wat extra op zodat je niet onnodig geld uitgeeft aan bijkomende fee’s.
  •  Doe je grote (online) aankopen standaard met je creditcard. Hallo gratis verzekering! Pakketje niet aangekomen of je nieuwe aankoop kapot? Niks aan de hand. Ik heb mijn nieuwe cameralens ook met mijn creditcard afgerekend. Die neem ik nu dus zorgeloos mee op pad.
  •  Betaal je vliegtickets met je creditcard. In een eerder artikel legde ik uit hoe je met dit online systeem heel veel geld kunt besparen op je vliegtickets. Aangezien je deze rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij koopt, heb je een creditcard nodig.

Gebruik jij ook een creditcard op reis?

creditcard op reis