de 7 beste social media tools voor bloggers

Wanneer je begint met bloggen krijg je, whether you like it or not, ook automatisch (meer) met social media te maken. Je maakt een Facebook pagina, koppelt je Instagram account en begint als je een beetje slim bent zelfs met het promoten van jouw blog op Pinterest. Alles om ervoor te zorgen dat iedereen jouw fantastische posts leest. Toch?

Eerlijk gezegd hoefde social media van mij nooit zo nodig. Hyves vond ik nog fantastisch (kan iemand die vrolijk dansende poppetjes niet naar Whatsapp importeren?) maar daarna hield ik me eigenlijk altijd rustig. Laat mij maar lekker anoniem op het internet speuren – zo luidde het credo tot voor kort. Goed, ik had uiteraard wel Facebook maar dat was voornamelijk uit vermaak en om stiekem mensen te begluren. En Pinterest dan, maar dat is toch eigenlijk hetzelfde als anoniem speuren?

Gek genoeg vind ik social media dus wel interessant. Sterker nog: ik verdien er mijn geld mee. Naast mijn studie werk ik als social media consultant en zoek ik me altijd suf naar trends, tools en manieren om een merk beter te promoten in de door mij o zo geliefde online wereld. Fantastisch om te doen – zolang ik dat merk maar niet was.

Schaamteloze zelfpromotie zal nooit mijn hobby worden, maar het wordt tijd dat ik mijn eigen tips ook maar eens in de praktijk ga brengen!

DIT

1. CANVA

Wil je graag een mooie Facebook header, collage of zelfs een eigen mediakit maken? Ontwerp ze met Canva! Ik kan redelijk Photoshoppen (ok ik ga niet liegen, ik vind het fantastisch), maar ik was echt impressed toen ik zag wat je met deze superhandige  en uitgebreide tool allemaal kunt. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er een mooie format voor. Eindelijk een oplossing voor wanneer je twee linker (Photoshop) handen hebt.

>Canva.com

2. VISUALLY

Als je jouw Facebook volgers een beetje serieus wilt nemen moet je je toch enigszins in de statistieken verdiepen. Bij de statistieken van Facebook zelf kun je al vrij veel te weten komen, maar het kan makkelijker. Visually maakt een infographic (I love those bad boys) van jouw pagina en laat je in een oogopslag zien hoe de zaken er deze maand voor staan. Nog fijner is de eigenlijk de mogelijkheid om de infographic van je Google Analytics te bekijken. Hier zie je een soort samenvatting van de wekelijkse gebeurtenissen op jouw website die je elke week kunt laten opsturen. Zo kost het analyseren van je statistieken ineens veel minder tijd!

Visual.ly

3. PICSTATS

Wat statistieken betreft ben ik echt een nerd. Heerlijk. Picstats is een van de beste tools om de statistieken van Instagram accounts te bekijken. Zo kun je bijvoorbeeld zien op welk tijdstip en met welke tags jouw foto’s het meeste succes boeken. Het haalt misschien wat van de spontaniteit weg, maar als je Instagram echt goed wil doen is dit the way to go.

> Picstats.com

4. ICONOSQUARE

Misschien ken je deze website al – veel bloggers gebruiken hem om hun Instagram feed op hun blog te laten zien. Daarnaast is het een fijne website waar je je Instagram feed op een desktop kunt bekijken. Maar er is meer: wanneer je op een hashtag zoekt geeft deze website je suggesties voor hashtags die erop lijken en hoe populair die hashtags zijn. Bovendien krijg je suggesties voor Instagram accounts binnen jouw netwerk die deze tag veel gebruiken : ideaal om goede tags en leuke accounts te vinden dus!

> Iconosquare.com

5. VIRALTAG

Like I said, Pinterest en ik zijn altijd dikke vrinden geweest. Toen ik een account voor mijn blog startte viel het me alleen op dat er nog niet zoveel tools zijn voor dit platform. Zonde, want het promoten van posts op Pinterest is op de lange termijn vele malen gunstiger dan op welk platform dan ook. Anyhow, Viraltag geeft je de optie om ook je pins én je repins in te plannen – met klakkeloos (re-)pinnen kom je er namelijk niet. Combineer het gebruik van Viraltag met de tips die ik eerder voor Pinterest gaf  voor een groei in volgers én in verkeer vanaf Pinterest. Yay!

> Viraltag.com

6. FOLLOWERWONK

Promoot of overweeg je je blog via Twitter te promoten? Dan is Followerhonk absoluut wat voor jou. Hier kun je namelijk heel makkelijk andere bloggers, inspirerende accounts en mensen met dezelfde interesses zoeken. Followerhonk is eigenlijk een soort geavanceerde twitter zoekmachine en zeker als je net begonnen bent of graag naar inspiratie speurt is dit zeker een tool die niet mag ontbreken.

> Followerwonk.com

7. TWEETDECK

Tweetdeck is nog zo’n tool die goed is om je prestaties op Twitter te verbeteren; hier kun je namelijk tweets inplannen. Wanneer je dus een post hebt geschreven en hem hebt ingepland op jouw blog en Facebook is het natuurlijk wel zo handig om dit ook voor Twitter te doen – mét aangepaste tekst. Ik ben zelf niet zo’n fan van plugins die hetzelfde (moeten) doen omdat ze vaak een automatische tweet sturen. Tweetdeck biedt je een compleet overzicht van jouw Twitter activiteiten waar je dus ook bijvoorbeeld (re)tweets over oudere posts kunt inplannen.

Tweetdeck.com

Gebruik jij al social media tools of kan jouw social media gebruik ook nog wel wat beter?

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER