Overnachten in de Erg Chebbi woestijn in een Berbertent: een must tijdens een reis door Marokko. Nu ik de foto’s weer bekijk lijkt het bijna onwerkelijk. Alsof de kleuren van het zand gephotoshopt zijn, we op een kameel langs een filmdecor lopen en onze gidsen een kostuum dragen. Niks is minder waar.

Tijdens onze rondreis door Marokko afgelopen maand kozen we er voor om af te reizen naar Merzouga, een plaatsje in het zuiden van het land vlakbij de grens met Algarije. Reden genoeg: Merzouga is één van de poorten van de Sahara en de hoge zandduinen van de naastgelegen Erg Chebbi woestijn worden tot de mooisten ter wereld gerekend.

EEN ZANDKASTEEL MET UITZICHT

De avond ervoor hadden we nog even snel een kamer in een kasbah geboekt – een traditioneel fort dat veel weg heeft van een sprookjesachtig zandkasteel met uitzicht over de Erg Chebbi woestijn. Een warm welkom is een understatement als we onze gastheer Youssef van Kasbah Azalay en zijn broers ontmoeten: zelden heb ik me zo snel op m’n gemak gevoeld in een hotel als hier. Zeker wanneer blijkt dat we de kasbah ook nog eens voor onszelf hebben en ik weet niet hoe snel ik me naar het zwembad moet begeven. De woestijn lonkt, maar voorlopig ga ik nog even helemaal nergens heen.

Ook de volgende dag gebruiken we om bij te komen van de lange reis en de vele indrukken die we hebben opgedaan. Zoals je van de Sahara mag verwachten is het hier behoorlijk heet, dus ik grijp mijn kans om m’n waterproof case voor mijn Iphone in het zwembad uit te testen, voor we ons tegen het einde van de middag richting de woestijn begeven. Inmiddels heeft een Nederlands gezin zich bij ons gevoegd; kennelijk zijn we toch niet de enigen die tijdens het laagseizoen door Marokko reizen.

erg chebbi kasbah Azalay merzouga

REGEN? IN DE WOESTIJN?

Hoewel ik al eerder op een kameel heb gereden, weet ik niet zo goed wat ik van deze tocht moet verwachten. Iedereen had me gewaarschuwd voor koude nachten, maar ik maak me meer zorgen over de donkere wolken die ik in de verte zie opdoemen. Ik ben stomverbaasd wanneer ik een paar druppels in het zand zie vallen. Regen? In de woestijn? Donderstormen in Marrakech, regen in de Erg Chebbi woestijn: ik snap er officieel niks meer van.

Nadat ik in Thailand ooit onverwachts in een tropische regenbui terecht kwam (‘mijn camera! mijn camera!’), ga ik liever niet meer onvoorbereid op pad. Youssef stelt me gerust: er is op z’n hoogst sprake van een zandstorm. Die hebben we al vaker in de verte gezien – een prachtig gezicht. Gewapend met een flinke voorraad water, m’n camera en (essentieel!) mijn mijnwerkerslamp kunnen we aan onze tocht beginnen.

zandstorm erg chebbi woestijn marokko

EEN WITTE WOESTIJNVOS IN HET ORANJE ZAND

De buurjongens van de broers gaan met ons mee als gids. Ondanks dat het bloedheet is en ze nog niks hebben kunnen drinken die dag vanwege de Ramadan blijven ze vrolijk en sturen ze onze karavaan moeiteloos over de duinen. Als de jongste van de twee ineens wegsprint zie ik een woestijnvos uit een verdwaald bosje opduiken. Alsof de zandduinen bij de naderende zonsondergang nog niet indrukwekkend genoeg zijn.

woestijnvos in saharaovernachten in de sahara 1OVERNACHTEN IN EEN BERBERTENT

Wanneer we na een twee uur durende tocht bij ons tentenkamp aankomen is het al bijna donker en zijn onze billen inmiddels behoorlijk beurs. Nadat de jongens een heerlijke tajine voor ons klaar hebben gemaakt vind ik het mooi geweest. Ik ben kapot en morgen hebben we nog een autorit naar Fez op het programma staan. Het is overigens nog steeds behoorlijk warm. Heet. Overnachten in de Erg Chebbi woestijn koud? Wie dat ooit bedacht heeft is me een raadsel. Tijdens deze zomerse nacht is het in ieder geval alles behalve koud. Hoewel onze tenten comfortabel zijn kan ik de slaap niet vatten. Bijna wanhopig wapper ik me een ongeluk met mijn waaier en vond het eerlijk gezegd helemaal niet erg toen om half 5 de wekker al ging.

Plus: tijd om te sandboarden

overnachten in de sahara marokkoslapen in woestijn merzouga

ZONSOPGANG IN DE ERG CHEBBI WOESTIJN

Niet lang daarna is het alweer tijd om te gaan – we moeten immers ook nog terug. Hoewel iedereen tijdens de terugweg toch een stuk stiller is dan de dag daarvoor, is deze tocht tijdens zonsopgang minstens net zo mooi. Terwijl de eerste zonnestralen over de zandduinen van de Erg Chebbi woestijn komen neem ik vanaf mijn rustig sjokkende kameel de omgeving nog even goed in mij op. Moe en voldaan komen we weer aan bij onze kasbah. Overnachten in de Sahara: een fantastische ervaring. Maar de volgende keer neem ik een ventilator mee.

Het is uiteraard niet bij fotograferen gebleven: binnenkort komt mijn travel movie van de Erg Chebbi woestijn online!

overnachten in de sahara 1kameel woestijn merzouga