Koningsstad Fès in Marokko: een plek naar mijn hart. Een paradijs voor eenieder die geniet van het spelletje dat verdwalen heet. Zodra je de eeuwenoude stadspoorten passeert, is het alsof je een andere wereld betreedt. De middeleeuwse medina wordt gevormd door een doolhof van kronkelige straatjes, doodlopende steegjes, duistere souks en verborgen tuinen. Veel meer dan hoofdstad Marrakech, heeft Fès haar authentieke karakter en de Marokkaanse sfeer weten te behouden. Het is het culturele en historische centrum van Marokko en dat is duidelijk zicht- en voelbaar.  Een stad waarin je zal verdwalen, waarin je wíl verdwalen.

VERDWALEN IN FÈS

Ik maak kennis met Fès tijdens mijn rondreis door Marokko. Na een slapeloze maar bijzondere nacht in een tent in de Erg Chebbi woestijn voel ik me geradbraakt en die lange autorit maakt het er niet beter op. Eenmaal in Fès krijgen we een warm welkom. Letterlijk, want het is werkelijk waar bloed-je-heet. 42 graden en een luchtvochtigheidsgraad om u tegen te zeggen. Ondanks de hitte en het feit dat de ramadan nog ten einde is, is het levendig en druk op straat. Het luide geschreeuw van de koopmannen overstemt het gekakel van de kippen en karren met etenswaren rijden af en aan. Ik ben kapot, maar tegelijkertijd onwijs gegrepen door wat ik hier zie.  Ik kan niet wachten tot we deze stad gaan verkennen.

Fez Fes Marokko medinaFez Marokko steegje FèsFez Marokko specerijen

TERUG IN DE TIJD

Eenmaal bijgekomen besluiten we ons aan het doolhof van Fès te wagen. Hoe dieper we ons in de medina begeven, hoe hoe smaller en donkerder de straatjes en hoe interessanter de omgeving. De volgepakte ezels lijkt de drukte niet te deren; zij manoeuvreren zich moeiteloos door de menigte. Ik zie mannen in djellaba’s rustig de dag doornemen en fanatiek onderhandelen over de prijs van een stuk vlees. Groepjes vrouwen gearmd over straat lopen en spelende kinderen kris kras door de menigte hollen. Het is hier de orde van de dag, maar ik kijk m’n ogen uit.  Het is alsof de tijd een paar honderd jaar heeft stilgestaan.

Fez Marokko localsFez Marokko Fes paardFez Marokko Fes doolhof

EEN STAD VAN AMBACHTEN

Tot mijn verbazing komen we eigenlijk verrassend weinig toeristen tegen. Natuurlijk vind je ook hier genoeg souvenirwinkels, maar ze worden omringd door heerlijk geurende eetkraampjes en open werkplaatsen waar ambachtslieden nog steeds traditionele beroepen beoefenen. Het wordt me snel duidelijk waarom Fès de stad van kunstnijverheid wordt genoemd.  We zien hoe vrouwen de olie uit de noten van de arganboom persen,  keramisten aardewerk kobaltblauw – de kleur van Fes – verven en enorme ruimtes waar prachtige Marokkaanse tapijten worden geweven. Ook de leerlooierijen, waar naar het schijnt het beste leer van Marokko gelooid wordt, vormen een bijzonder schouwspel. Een takje munt blijkt wel noodzakelijk om de sterke lucht van het leer te maskeren.

We laten ons steeds verder leiden over een wirwar van stoffige wegen, langs met mozaïek versierde fonteinen en kleurrijke moskeeën. Nog steeds zonder een duidelijk plan. Waar we heen lopen: geen idee, hoe we terugkomen eveneens. Het hoort bij het spel en wie zich in Fès begeeft moet zich hieraan overgeven.

Fez Marokko ramadanFez Marokko Fes straat

FÈS TIPS:

  • Ontsnap aan de hitte en duik (bij voorkeur rond zonsondergang) op een van de vele dakterrassen die Fès rijk is. Wanneer je over de daken uitkijkt oogt de stad zo rustig dat je je amper kunt voorstellen hoe hectisch het leven op straat slechts een paar verdiepingen lager is.
  • Naast dakterrassen, heeft Fès ook vele restaurants met intieme binnenplaatsen of in verborgen tuinen. Favoriet is le Jardin des Biehn, een knusse plek gelegen in een prachtig verlichte tuin middenin de medina. Niet alleen het eten is heerlijk, tevens serveren ze een hele goede Marokkaanse wijn: Gazelle de Mogador.  Ik begon de wijn na bijna 2 weken inmiddels toch behoorlijk te missen..
  • Overnachten doe je uiteraard in een sfeervolle riad in plaats van in een hotel. Een aanrader is Riad Sabah: een recentelijk geopende riad aan de rand van de medina. Met de mozaïeken vloeren (#ihavethisthingwithfloors), binnenplaats met zwembad, het dakterras met uitzicht over de stad en de heerlijke service waan je je echt in een Marokkaans paleis. En dat voor een een bijzonder schappelijke prijs!

Fez Marokko Riad sabah 2