Filmtips? Ja! Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van een filmhuis filmpas: een van de beste aankopen die je in het najaar kunt doen, als je het mij vraagt. Niks lekkerder dan wegkruipen in een comfortable stoel (bij voorkeur met snuggie) als het buiten guur en koud is en de Oscarwaardige films langzaamaan de bioscoopzalen binnendruppelen. Héérlijk. Ook zo’n zin in? Dit zijn mijn filmtips voor dit najaar!

THE LOBSTER

Een heerlijke film. In de maatschappij waarin dit fabeltje zich afspeelt, wordt iedereen gedwongen met een partner te leven. Gedumpt of je partner kwijt? Dan word je naar een hotel gestuurd waar je 45 dagen de tijd krijgt om een nieuw exemplaar te vinden.  Lukt dit niet, dan verander je in een dier. Of je sluit je aan bij je voortvluchtende lotgenoten – de loners.

THE PARADISE SUITE

Dit is de reden waarom ik een filmpas heb. Een film die ik niet gelijk zou uitkiezen (er is zoveel keus!?), maar die mij heel erg verrast heeft. The paradise suite is een mozaïekvertelling over buitenlanders die in Amsterdam wonen en uiteindelijk uiteraard allemaal met elkaar verbonden worden. Dit is overigens de Nederlandse inzending voor de Oscars!

 YOUTH

Youth draait om twee oude vrienden die in een luxe wellness-resort in de Zwitsere Alpen verblijven. De een is een beroemde, cynische componist, de ander een ooit gevierde filmregisseur die nog steeds hard werkt aan zijn comeback. Het is een film over ouder worden, maar zonder de clichés: ik ben benieuwd.

SON OF SAUL

Zware kost, dit holocaustdrama. Saul is een gevangene in een concentratiekamp, waar hij als een soort zombie in het crematorium werkt. Wanneer hij ineens het lichaam van z’n eigen zoon aantreft, knapt er iets bij hem. Terwijl zijn medegevangenen proberen te ontsnappen, gaat hij op zoek naar een rabbijn om zijn zoon een Joodse begrafenis te kunnen geven.

VICTORIA

In Victoria duiken we het nachtleven van Berlijn in, waar de Spaanse Victoria een groepje Berlijnse vrienden ontmoet. In het begin lijkt het allemaal nog leuk en aardig, tot ze wordt gedwongen om mee te helpen aan een het overvallen van een bank.

THE WOLFPACK

Wellicht heb je al over de zes broers van the Wolfpack gehoord. Hoewel zij al hun hele leven middenin New York woonden, kwamen ze amper in contact met andere mensen. Hun leven speelde zich af binnen de muren van hun appartement. Alles wat zij over de wereld weten, hebben ze door films geleerd. Hoe ouder ze worden, hoe groter de drang wordt om te ontsnappen aan hun geïsoleerde leven. In deze documentaire (sorry, geen film dus) zie je hoe ze stukje bij beetje hun vrijheid opeisen en een eigen leven opbouwen.

THE DANISH GIRL

Dit lijkt me echt een typische Oscarfilm. Helaas gaat hij in Nederland pas begin januari in premiere, maar lijkt me absoluut het wachten waard. The Danish Girl speelt zich af in de jaren 30 en de succesvolle kunstenaar Einar en zijn vrouw Gerda vormen een ogenschijnlijk gelukkig koppel. Wanneer Gerda hem vraagt om in te vallen voor een vrouwelijk model, bevalt dit Einar bijzonder goed. Het zet een proces in gang en Einar realiseert zich dat zij een vrouw is. Zo wordt zij uiteindelijk de eerste transgender die een geslachtsoperatie krijgt.

Heb jij nog fijne filmtips?