Geen reisje naar Spanje zonder een overvloed aan tapas. Als mij één ding duidelijk is geworden tijdens mijn trip naar Madrid, dan is het wel dat ik op culinair gebied écht in het verkeerde land geboren ben. Waar ik met mijn uit de kluiten gewassen benen, bleke snoetje en mijn blonde haren de belichaming van Hollandse glorie ben, ben ik dit qua eten alles behalve. Hoewel mijn selectieve smaakpapillen als kind regelmatig tot oorlog aan tafel leidde, heb ik mijn lot inmiddels geaccepteerd. Ik blief gewoon geen stamppot en erg opgewonden van een degelijk AVG’tje word ik dus ook niet.

Nee, doe mij dan die Spaanse eetcultuur. Geef mij met een glas (fles) wijn en een tafel vol tapas en ik ben urenlang zoet. En dat eten is nou juist een van de redenen waarom Madrid mij perfect voor een ontspannen citybreak leek. Ik wil niet in herhaling vallen, maar ik doe het toch: de combinatie van de relaxte sfeer en het eten maakte mijn verblijf in Madrid echt heerlijk.

ERVAAR DE MADRILEENSE EETCULTUUR IN HEUZE FOOD TEMPLES

Ondanks dat de stad gevuld is met zonnige terrassen, authentieke tavernes en knusse restaurants, zoeken de Madrilenen hun heil vaak elsewhere. En wel op straat, of in een van de vele food markets die je overal in de stad vindt. Hoewel deze heuse Food Temples hier gewoon ‘mercados‘ heten, hebben zij niks te maken met de simpele stallen vol vis en fruit die je hier daardoor zou verwachten. Die hebben plaatsgemaakt voor kleine winkeltjes waar ambachtelijke producten, lokale specialiteiten en tapas het de beste plek maken om de Madrileense eetcultuur te ervaren.

Niet voor niets schieten in Nederland de hippe food markets tegenwoordig ook als paddenstoelen uit de grond. Maar wie dit concept op z’n puurst wil ervaren, moet toch echt naar trendsetter Madrid.

DIT ZIJN DE LEUKSTE FOOD MARKETS IN MADRID

MERCADO DE SAN MIGUEL

Dit voormalige marktgebouw is de oudste en tevens de bekendste van alle mercados in Madrid. Vlakbij het belangrijkste plein van de stad, Plaza del Mayo, vind je Mercado de San Miguel waar nu 33 stallen de lekkerste producten van de stad verkopen. Het publiek, een combinatie van locals en toeristen, tref je hier dan ook de hele dag dag door aan een van de barretjes of op het binnenterras.

Dus om 1 uur al aan de vino? Dat voelt hier heel gewoon. Eten en wijn gaan in Spanje tenslotte hand in hand. Proef de sfeer, en struin rond tussen de stallen en ontdek zelf waarom deze markt inmiddels wereldberoemd is.

Mercado de San Miguel | Plaza de San Miguel

Mercado de San MiguelMercado de San MiguelMercado de San MiguelMercado San miguelMercado de San Miguel

MERCADO SAN ANTÓN

Bijna net zo leuk als Malasaña is de naastgelegen gaywijk Chueca, waar Mercado San Antón gevestigd is. Ook deze mercado zit in een voormalig marktgebouw en ondanks dat hij misschien iets minder slick oogt, is hij nog een stuk groter dan Mercado San Miguel. Zo heeft dit pand meerdere verdiepingen en kun je zelfs op het dakterras zitten. De perfecte plek om ’s zomers de avond te starten onder het genot van wijn of een cerveza. Goedkoop vond ik het er niet, maar door de mooie stallen en het gevarieerde aanbod zie ik mezelf hier op een warme Spaanse zomeravond absoluut nog een keer zitten.

Mercado San Antón |Calle de Augusto Figueroa 24

Mercado San AntonMercado San Anton

MERCADO DE SAN ILDEFONSO

Dit exemplaar is bij uitstek de coolste van de drie. Midden in een gezellige winkelstraat in (hoe kan het ook anders) Malasaña ligt de ogenschijnlijk kleine Mercado de San Ildefonso. Beneden lijkt het of de mercado maar een paar stalletjes telt, maar wie de trap op gaat, wordt aangenaam verrast door het formaat van deze food market.

Zelf noemen ze het liever een street market, verwijzend naar de urban uitstraling van het pand vol industriële elementen. Daarnaast is hier het concept uitgebreid met een assortiment aan street food, zoals bijvoorbeeld de aantrekkelijk ogende puntzakken met Iberische ham die ze hier beneden aan de straat verkopen. Maar, eerlijk is eerlijk, afgezien van het lekkere eten, is dit vooral dé plek om ’s avonds aan de bar te hangen en op te gaan tussen de hippe Madrilenen die hier de deur platlopen.

Mercado de San Ildefonso | Calle Fuencarral 57

Mercado de San IldefonsoMercado de San Ildefonso

Mercado de San Ildefonso

Ben jij al eens naar een van die food markets in Madrid geweest?

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER