De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over mijn fotografie en video’s en met wat voor spullen ik werk. Een echt goede titel voor dit artikel kon ik niet bedenken, maar omdat ik mezelf gisteren op nieuwe spullen heb getrakteerd leek het me leuk om hier wat meer over te vertellen!

MIJN CAMERA

Allereerst mijn camera: ik heb bijna exact een jaar geleden een DSLR camera aangeschaft: een Nikon D3300 met een 18-55mm kitlens. Ik wilde al tijden heel graag een goede camera aanschaffen, maar was altijd bang dat ik hem kapot zou maken of ik had er simpelweg de knaken niet voor. Dat ik had besloten dat ik een blog wilde beginnen was voor mij het perfecte excuus, want bij een goede website hoort immers goed eigen beeldmateriaal. Gek dat het nog maar een jaar geleden is, want het voelt echt een eeuwigheid geleden dat ik volslagen gelukkig op mijn bed zat maar geen flauw idee had hoe ik überhaupt moest scherpstellen met dat ding. Ik ben meteen manual gaan schieten en heb mezelf eigenlijk vrij snel aangeleerd om met mijn camera om te gaan en kwam al vrij snel tot de conclusie dat ik meer wilde.

PHOTOSHOP (ON THE GO)

Misschien heb je al een keer mijn artikel met tips voor Photoshop dummies gelezen, want ik ben inderdaad ook dol op het bewerken van mijn materiaal. Dit deed ik overigens al voordat ik een goede camera had aangezien ik het altijd heerlijk vond om te zien hoe ik mijn telefoonfoto’s hiermee kon opknappen. Geef mij een Youtube channel met een aantal fijne tutorials en ik ben zo een avond zoet. Overigens gebruik ik voor de foto’s die ik op Instagram plaats tegenwoordig apps, want voor Photoshop heb ik – zeker op reis – geen energie meer hoor. Ook over Instagram fotografie op reis heb ik eerder een artikel met tips geschreven.

MIJN NIEUWE LENS

Om mijn fotografie en mijn video’s te verbeteren (en, laten we eerlijk zijn, om mijn honger naar meer te stillen) vond ik dat het tijd was voor een nieuwe lens. Ik werkte nog steeds met de kitlens en had het idee dat ik iets miste. Maar wat voor lens kies je dan in vredesnaam? Het is een blijft een flinke investering. Wil ik een fancy zoomlens waarmee ik objecten in de verte mooi kan vastleggen, of wil ik juist een lens die bepaalde objecten heel sterk naar voren haalt?

Conclusie: zo’n blurry achtergrond werkt prachtig op video en voor street photography, dus dat inzoomen moet nog maar even wachten. Ik heb uiteindelijk dan ook besloten dat een 35mm f/1.8 lens voor mij het meest zinvol is. Met deze lens krijg je veel scherptediepte en een mooie blurry achtergrond, maar in vergelijking met de populaire 50mm f/1.8 lens (de ‘Plastic Fantastic’) heb je een grotere hoek waardoor je meer in beeld krijgt.

BETERE VIDEO

Aangezien ik inmiddels toch al bezig was, en die paar tientjes extra me inmiddels ook niet meer zoveel uitmaakten, besloot ik gelijk ook maar een action grip aan te schaffen – een soort handvat voor je camera waarmee je veel stabielere video’s kunt schieten en je minder hoeft te editen na afloop. Nog betere video’s dus!

Gisteren ben ik even met een vriendinnetje op pad gegaan om de lens te proberen en heb m’n beste bloggerpose maar even in de strijd gegooid. Ik kan niet anders zeggen dat ik heel blij ben met m’n nieuwe aanschaf. Ik heb de komende tijd weer mooie reizen op het programma staan en ik heb echt zin om met m’n nieuwe spullen aan de slag te gaan!

Wat voor camera gebruik jij op reis? En welke lens vind jij fijn?

Fotografie Liselore StapFotografie Liselore Stap