Een druilige donderdagavond in Amsterdam. Moe na een tocht die door het centrum van Amsterdam langs menig winkel had geleid liep ik door de beregende straten en kon ik niet wachten totdat ik mijn natte haar en koude handen kon opwarmen. Op naar de Utrechtsestraat dus, waar mijn vriendje bij Guts & Glory had gereserveerd. Een waardige manier om mijn verjaardag af te sluiten, zo was het idee. En de uitgelezen kans om dit nieuwe restaurant waar de chefs van het succesvolle Daalder sinds kort hun horizon verbreden eens aan de proef te ondervinden.

Aangezien de missie van Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk om van het voormalig knusse eetcafé Daalder een (bijna!) sterrencafé te maken toch zo goed als volledig volbracht lijkt te zijn, kon het natuurlijk ook niet lang duren totdat de vrienden uit die kleine keuken zouden groeien. Tijd voor een nieuw project: Guts & Glory. Nog geen maand geleden opende dit restaurant haar deuren en het mag zich al sinds de opening absoluut tot de nieuwste food hotspots van Amsterdam rekenen.

Het is dan ook een uniek concept; ieder half jaar wordt de kaart compleet omgegooid en staat er een ander dier in de spotlight. Chapter 1? Kip. Goed, die vreselijk irritante reclame (‘het meest veelzijdige stukje vlees..’) zal menig mens nog achtervolgen, maar ik kon me voorstellen dat het toch lastig is om vernieuwend te blijven wanneer je jezelf beperkt tot één dier. Gelukkig ben ik niet vies van een mals pouletje, dus ik was erg benieuwd of de mannen mij het tegendeel konden bewijzen.

Guts & Glory oogt in ieder geval goed. Het vrij smalle restaurant telt twee verdiepingen waar je zowel aan een van de bars (met zicht op de keuken!) als aan een knus tafeltje met banken kunt zitten. Prima om op temperatuur te komen dus. Het interieur heeft een warme doch industriële uitstraling en een praatje met Freek wijst uit dat hij hierbij zelf ook een behoorlijke vinger in de pap had. Een hele andere sfeer dan bij Daalder, maar minstens net zo leuk.

Ook de kip (correctie: polderhoen) stelde alles behalve teleur: geen enkel deel van het dier blijkt onbenut. Bij het proeven van de kippensoep waande ik me door de combinatie van frisse limoen, kruiden en malse kip gelijk weer in Thailand. Onze voorgerechten waren weer compleet anders en het werd me al snel duidelijk hoe creatief Guillaume en Freek met hun producten zijn. Maar eerlijk is eerlijk: niks wist de ster van het menu, le Poulet de Bresse, te overtreffen. Eigenlijk zou je alleen al voor dit ‘dressuurpaard onder de kippen’ naar Guts & Glory moeten, want dit is oprecht de beste kip die ik ooit heb gegeten. Nadat wij ons exemplaar volledig kaalgegeten hadden was ik blij dat ik een wijd shortje aan had, want ik stond op knappen.

Nog een klein beetje ruimte voor een dessert dan? Na een x aantal glazen van de heerlijke wijnen (die Sauvignon Blanc!) neigde ik op dat moment eigenlijk meer naar dessertwijn dan naar nóg meer eten, maar ik moet toegeven dat ik de verleiding van het Thaise basilicumijs niet kon weerstaan. Opgewarmd, licht lammig en zeer voldaan verliet ik laat op de avond het pand. Hoe benieuwd ik ook naar Chapter 2 ben, ik zal voorlopig nog wel even over dat (Bresse) kippetje van Chapter 1 blijven dromen..

Guts and Glory | Utrechtsestraat 6 | Amsterdam

guts and glory amsterdam

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST