De Hassan II moskee is één van de mooiste plekken van Marokko, maar om eerlijk te zijn was ik een behoorlijk teleurgesteld toen ik in Casablanca aankwam. Het was de laatste stop van onze rondreis door Marokko en we zouden de volgende dag weer terugvliegen naar Nederland. Ik was benieuwd naar de grootste stad van het land. Bij de naam Casablanca dacht ik aan de romantische film en witte huizen, maar ondanks dat ik al had gelezen dat het een behoorlijk moderne stad is, bleek het een behoorlijke anticlimax.

DE PRACHTIGE HASSAN II-MOSKEE

Na een vermoeiende tocht door het chaotische verkeer belanden tot onze opluchting heelhuids bij de Hassan II moskee, niet ver gelegen van het oude centrum van de stad. De havenstad was bedekt met een laag smog, maar waar de meeste straten vuil en vol oogden, voelde de door zee omgeven moskee als een soort baken van rust. Wat Casablanca aan schoonheid leek te missen, werd door de pracht en praal van de moskee meer dan goed gemaakt. En dat niet alleen: het enorme bouwwerk is de grootste moskee van Afrika en met haar 210 meter hoge minaret is het bovendien het hoogste gebouw van het land.

METERSHOGE POORTEN EN MOZAIKEN DETAILS

De mozaïeken details, de hoge minaretten en de metershoge poorten en gallerijen – alles aan de Hassan II Moskee klopt en het is prachtig gemaakt. De gebruikte materialen komen uit alle streken van Marokko en de moskee biedt ruimte aan 25.000 mensen. Het is de enige moskee in Marokko die toegankelijk is voor niet moslims. Wij waren helaas niet meer op tijd voor een toer met een gids,  maar aan de indrukwekkende wandeling rond de moskee had ik eigenlijk al genoeg.

Veel aandacht aan de rest van de stad hebben we niet meer besteed en we zijn snel richting ons comfortabele hotel gegaan. Voor romantiek en het ‘oude Marokko’ hoef je niet hier niet te komen, maar de Hassan II moskee maakt een trip naar Casablanca gelukkig toch wel waard.

Hassan II moskee casablancaHassan II moskee casablancaHassan II moskee casablancaHassan II moskee casablancaHassan II moskee casablancaHassan II moskee casablancaHassan II moskee casablanca