Wie voor het eerst naar Berlijn komt, kan zich bijna niet voorstellen dat sommige van de veelbesproken plaatsen hun reputatie echt eer aan doen. Natuurlijk kent iedereen de roemruchte Berghain (en diens deurbeleid) wel, maar wie de Berlijnse club scene wil ervaren moet zich hier natuurlijk niet tot beperken. Hier lijkt werkelijk alles te mogen en te kunnen en zul je in de gekste plekken terecht komen. Want hoe hard Nederlandse festivals (om over clubs maar niet te spreken) zich ook uitsloven om er zo creatief mogelijk uit te zien, ze kunnen onmogelijk tippen aan de bijna moeiteloos cool ogende clubs in Berlijn. Ik heb het een aantal dagen aan de proef ondervonden en ben erover uit:

DIT ZIJN DE 4 HIPSTE CLUBS IN BERLIJN DIE JE NIET WILT MISSEN

1. SISYPHOS

Met stip op nummer 1 staat Sisyphos. Deze club in het oosten van Berlijn zit in een voormalige hondenkoekjesfabriek (!) en wordt omgeven door een grote tuin waar van alles te beleven is. De club is onregelmatig geopend, maar wanneer je geluk hebt en hij open is gaat het feest hier het hele weekend non-stop door. Neem dan ook gerust een biertje mee (je bent immers in Berlijn), want je mag hier waarschijnlijk een tijdje in de rij gaan staan. Gelukkig zijn de doormen, in tegenstelling tot bij veel andere clubs, vriendelijk en is deurbeleid hier niet aan de orde.

Bij binnenkomst lijkt het net of je een festivalterrein oploopt met diverse barretjes, houten gebouwtjes, loungeplekken en rare objecten. Kamerlampen, wipeenden een zelfs een oude truck staan er heel casual bij. Je zou bijna vergeten dat je hier voor een club kwam.. Wanneer je de club daadwerkelijk betreedt, raak je de eerste seconden compleet gedesoriënteerd in deze stikdonkere grot en de typisch Berlijnse techno werkt bijna verdovend. De kans zit er dan ook dik in dat je wanneer je naar buiten loopt geen flauw idee hebt hoe laat het is en het alweer licht is. Mijn verbazing was dan ook groot toen ik rond een uurtje of 8 naar buiten liep en in de tuin het feest alweer in volle gang was.

Sisyphos | Hauptstrasse 15

berlin sisyphos
2. ZUR WILDEN RENATE

Zur Wilden Renate staat bekend als de meest uitbundige club in Berlijn. Ook deze club ligt weer in een buitenwijk in het oosten van de stad, waar het als een soort circus opdoemt tussen de grijze gebouwen. Wat Zur Wilden Renate uniek maakt, is dat het interieur continu verandert, waardoor je het wanneer je een paar maanden later terugkomt misschien amper herkent. Zo telt de club meerdere (kleine) ruimtes en heeft het net als Sisyphos, en veel andere Berlijnse clubs overigens, een tuin waar je ’s zomers festivals worden gehouden. Bij Zur Wilden Renate draait het in de eerste instantie vooral om de creativiteit en dat merk je aan alles. Themasfeesten zijn hier dus écht themafeesten en tot een paar jaar geleden zat er zelfs een compleet doolhof in de club!

Overigens heeft Zur Wilden Renate deze zomer voor de tweede keer een bezoekje aan Nederland gebracht en werd in Amsterdam het eerste Zur Wilden Renate festival georganiseerd. Uiteraard was ik van de partij en ondanks dat het in Nederland een stuk moeilijker is om iets zoals in Berlijn op te zetten, moet ik zeggen dat het absoluut het mooiste en meest creatieve festival is dat ik in Nederland heb meegemaakt.

Salon Zur Wilden Renate | Als-Stralau 70

Salon zur Wilden renate


3. CHALET

Een van de bekendste clubs van Berlijn, KaterHolzig, heeft vorig jaar helaas noodgedwongen haar deuren gesloten. Gelukkig hebben de beste mannen besloten iets nieuws op te zetten en is club Chalet ontstaan. Ook Chalet heeft weer een mooie tuin (waar halen ze toch al die verlichting vandaan!?) en bestaat net als Zur Wilden Renate uit verschillende ruimtes. Sterker nog, het is een voormalig woonhuis! Chalet is misschien iets minder uitbundig dan de eerder genoemde clubs, maar daar tegenover staat dat je vrijwel dagelijks feestjes hebt en hij een stuk centraler gelegen is in het hippe Kreuzberg.

Club Chalet | Vor dem Schlesischen Tor 3

berlin club chalet berlijn
4. RITTER BUTZKE

Toevallig weleens van het Nederlandse ‘Shoeless’ gehoord? Deze populaire organisatie houdt in Amsterdam en omgeving feestjes en festivals organiseert waar je, inderdaad, geacht wordt zonder schoenen rond te lopen. En leuk concept, maar niet zelf bedacht. Het is namelijk afkomstig van Ritter Butzke, een club in Kreuzberg. In deze oude fabriek begon Ritter Butzke als illegale club, maar inmiddels is de club al vijf jaar open en kun je er behalve voor feesten ’s zomers ook hier in het grote buitengedeelte terecht.

Ritter Butzke | Ritterstrasse 24

eee

INSIDER TIPS:

– Het nachtleven in Berlijn komt wat later op gang dan in Nederland. ’s Zomers is het buiten natuurlijk overdag en ’s avonds een ander verhaal, maar reken erop dat alles hier in principe pas rond 1/2 uur een beetje vol staat.
– Houd er rekening mee dat er in Berlijn een veel strenger deurbeleid wordt gehanteerd. Niet alleen in Berghain loop je het risico, ook in andere clubs vermijden ze het liefst pottenkijkers. Dat je vooral relaxed moet doen behoeft geen uitleg, maar ook  het spreken van een paar woorden Duits wil nog weleens helpen (‘Wir sind zur … zweit, dritte, etc.’)
– Rijen kun je bij veel van de clubs verwachten, dus again: een biertje voor on-the-go is geen overbodige luxe.

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER | YOUTUBE