Van een chef in Amsterdam hoorde ik een tijdje geleden al over een een nieuwe wijnbar in Breda die naar het scheen wel héél goed was. Niet alleen de wijnen zouden heerlijk zijn, maar ook de gerechten schenen van hoog niveau. Ondanks dat Breda al heel veel goede restaurants en leuke eettentjes kent was ik gelijk getriggerd door deze boodschap. Een wijnbar en restaurant in één: een top concept als je het mij vraagt. Helaas bleek dat ik niet de enige was die over Wijnbar Pinot had gehoord, want ondanks dat ze destijds pas een maand of twee open waren, zat het compleet vol op vrijdagavond en moest ik nog een week wachten. Balen, maar de nieuwsgierigheid was daardoor des te groter.

Het wachten werd beloond, want bij binnenkomst realiseer je je meteen dat dit niet zomaar een wijnbar is. Ondanks haar bescheiden formaat en het feit dat de tafeltjes vrijwel altijd allemaal bezet zijn, oogt Pinot ontspannen en knus. Over de jonge eigenaar Martijn, die tevens de sommelier is, kan niet anders worden gezegd dan dat hij voor het vak gemaakt is: vol passie vertelt hij over ‘zijn’ wijnen. Dat de gerechten hier op de wijnen zijn aangepast in plaats van vice versa is dan ook geen verrassing. Een meergangen menu van de chef met een daarbij behorend wijnarrangement is absoluut een aanrader en overtrof mijn verwachtingen ruimschoots. Het moge duidelijk zijn dat het niet bij dat ene bezoekje is gebleven.

En ik ben blijkbaar niet de enige fan: wijnbar Pinot is volgens de IENS 2015 namelijk de beste nieuwkomer van Nederland én is binnen een jaar uitgegroeid tot de nummer 1 van Breda. Een behoorlijke prestatie, maar ze doen dan ook hard hun best om origineel te blijven en zich te onderscheiden. Zo is de maandagavond gereserveerd voor het ‘proeflokaal’: een thema avond die iedere laatste maandag van de maand (vanaf volgend jaar op zondag!) wordt georganiseerd. Hier kun je 10 verschillende wijnen proeven waarbij bijpassende hapjes worden geserveerd. Bovendien inspireren ze ons graag door deel te nemen aan culinaire evenementen, organiseren ze regelmatig themavonden en kun je hier altijd terecht voor een fijne High Wine. Deze High Wine is door Pinot’s locatie midden in het centrum van Breda met uitzicht op de Grote Markt bijvoorbeeld de ideale aanvulling op een zwoele zomeravond op hun terras. Hoog tijd om weer te eens te reserveren dus, want ik heb zo het vermoeden dat deze hotspot nu aan niemand meer kan ontgaan en een tafel krijgen straks helemaal onmogelijk is!

Wijnbar Pinot | Grote Markt 46 in Breda

images: Pinot & Albert Skibinski

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST