Malta en haar prachtige hoofdstad Valletta heb ik inmiddels alweer twee weken geleden achter me gelaten, maar de herinneringen zitten gelukkig nog vers in mijn geheugen. Hoewel ik voor mijn gevoel nog heel weinig gedeeld en verteld heb, bárst ik van de inspiratie. Waar moet ik in vredesnaam beginnen?! Bladerend door mijn foto’s besluit ik dat Valletta als eerste aan de beurt is, want hoewel iedere toerist in Malta zijn weg naar de fotogenieke hoofdstad kan vinden, weet bijna niemand waar nou écht de verborgen pareltjes zitten. De meeste mensen vergapen zich aan de vele mooie kerken, de grote pleinen zoals Republic Square en het uitzicht vanaf de Upper Barrakka Gardens. En hoewel die prachtig zijn, zijn er zoveel plekjes waar je even aan de mensen kunt ontsnappen en in alle rust van de mooie stad kunt genieten.

republic square valletta

MIJN FAVORIETE HOTSPOTS IN VALLETTA

– STRAIT STREET

Hoewel deze straat door veel toeristen over het hoofd wordt gezien, is juist Strait Street één van mijn favoriete hotspots in Valletta. Wat het zo bijzonder maakt, is dat het een heel ander stukje van de stad laat zien. Het katholieke geloof speelt een grote rol in Malta en ze zijn bovendien erg traditioneel en trots van aard. Zo wordt Valletta ook wel ‘stad voor heren en door heren’ genoemd. De vrome katholieken hadden van oudsher dan ook weinig met Strait Street op: dit was namelijk de plaats waar de zonden werden gepleegd. Denk aan burlesque danseressen, cabaret en barren en zelfs bordelen waar de gestationeerde Britse militairen hun heil zochten. Een doorn in het oog van de Maltezers en dus duidde de Maltese onafhankelijkheid in 1964 niet alleen het einde van de Britten in Malta aan, maar ook het einde van de gloriedagen van Strait Street.

Zoals in Parijs de laatste tijd alles in de voormalige rosse buurt SoPi gebeurt, zo is Strait Street dé plek waar je heen moet, want hier zitten tegenwoordig de leukste en meest creatieve zaakjes gevestigd. Locals nippen aan hun gin tonic, of hangen in een van de lounge stoelen terwijl een hip gekleed meisje net een stel verdwaalde toeristen aan een tafel helpt. Of je nou overdag wilt lunchen of ’s avonds je avond in Valletta wilt beginnen: dit is waar je moet zijn!

Favorieten? Voor een heerlijke én betaalbare Italiaanse maaltijd moet je absoluut naar Papannis en vanaf het terras van wijnbar Loop Bar heb je het beste uitzicht over de passerende mensen. Onderuitzakken en genieten maar!

Papannis | Strait Street 55, Valletta
Loop Bar | Strait Street, Valletta

strait street in valletta malta copystrait street vallettastrait street vallettastrait street valletta

– PIADINA

Denk maar niet dat lunchen met een braaf gesmeerd boterhammetje in Malta een optie is. De Maltezers houden van het goede leven en lunchen daarom uitgebreid buiten de deur. Heel lekker hoor, maar ik wilde het graag een beetje gezond houden. Gelukkig werd ik al snel op de salades van Piadina gewezen, een lunchroom waar de vriendelijke Italiaanse behalve goddelijke piadina’s (it’s all in the name) en focaccia’s maakt, maar daarnaast tevens heel populair is vanwege haar gezonde maaltijdsalade’s. Die salade’s maakte het gelijk een van de beste hotspots in Valletta, want ze zijn niet alleen heerlijk en betaalbaar, maar ook nog eens enorm! In no-time was ik vaste klant en werd ik begroet alsof ik er al jaren kwam. Plof neer in een van de comfortabele kussens in de zon of neem je eten mee en lunch in een tuin of bij de stadsmuren.

Piadina | Triq Santa Lucija 24, Valletta

piadina valletta

– HASTINGS GARDENS

Ik had serieus nog nooit van deze plek gehoord tot mijn huisgenootje mij hiermee naar toe nam om foto’s te maken. Het lijkt wel alsof niemand deze tuinen heeft ontdekt! Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de havens van de omliggende steden en het militaire fort St Manoel. Wist je dat een deel van Game of Thrones daar is opgenomen? Flesje wijn erbij (of natuurlijk de goddelijke salade van Piadina!) en je kunt hier een heerlijke middag in rust doorbrengen!

hastings gardens vallettahastings gardens vallettaHastings gardens valletta