Hoewel de hele wereld al járen op Instagram zit, heeft het bij mij een tijdje geduurd voor ik helemaal om was. Ik was vroeger eigenlijk nooit zo actief op social media, maar ik ben inmiddels vrees ik toch soort van, eh, verslaafd. Instagram fotografie is wat mij betreft echt een hele kunst. Ik kan een ontzettende mierenneuker zijn, maar ik haal er stiekem ook gewoon best veel voldoening uit.. Filters, een mooie feed: ik vind het helemaal leuk. Dit zijn mijn beste tips!

MAAK GEBRUIK VAN DE JUISTE APPS

Deze tip heb je ongetwijfeld al vaker voorbij zien komen. Ik heb inmiddels een paar must-have apps die ervoor zorgen dat ik het beste uit mijn foto’s omhoog haal.

  • Camera+: hiermee schiet je de beste foto’s! Allereerst kun je hiermee manual schieten en zelf je ISO bepalen. Bovendien vind ik het heel prettig dat je foto’s eerst in het interne fotoalbum worden opgeslagen waarna je ze kunt bewerken en selecteren welke je in je normale fotoalbum wilt opslaan. Staat die ook niet gelijk vol! (€2,99)
  • VSCOcam: who doesn’t love this app. Ik hou ervan om naar mooie feeds te kijken waarbij de foto’s op elkaar aansluiten en het gebruik van goede filters speelt hierbij een grote rol. Voeg desgewenst aan elke foto hetzelfde (type) filter toe en speel met de temperatuur en verzadiging. Je zult zien dat je feed er al snel een stuk gestroomlijnder uitziet! (gratis)
  • Afterlight: nog zo’n fijne app waarbij je de keuze hebt uit de mooiste filters. Het voordeel ten opzichte van VSCO is dat je met Afterlight meer bewerk mogelijkheden hebt. Zo kun je met je highlights en shadows werken en er bijvoorbeeld kleuren aan toevoegen. Wanneer je echt wat van je Instagram fotografie wilt maken is deze absoluut het aanschaffen waard. (€0,99)  

LEER VAN ANDEREN

… en daarmee bedoel ik niet dat je ze klakkeloos moet na-apen. Toen ik mezelf in Malta in allerlei bochten aan het wringen was om een bepaald plaatje te schieten, kwam er een jongen naast me staan en voegde er een beetje verlegen aan toe dat hij m’n idee overnemen en dezelfde foto ging maken. Prima, toch? Door naar anderen te kijken kun je weer nieuwe ideeen opdoen. Zo laat ik me graag inspireren door reizende Instagrammers. Mijn favorieten? lusttforlife, thiswildidea (stiekem ben ik gewoon geobsedeerd door zijn hond), Mija_Mija en Muradosmann.

travel instagrammers

PROBEER DE BURST MODE

Deze tip kwam ik laatst ergens tegen en ga ik binnenkort serieus eens uitproberen: wanneer je in een bewegend voortuig bevindt (achterop de scooter/in de auto of in de bus) focus dan op een bepaald object en houd de shutter knop ingedrukt. Zo maak je een heleboel foto’s achter elkaar en kun je een bepaald object scherp krijgen terwijl de rest van de foto bewogen en blurry is. Ook ideaal om bijvoorbeeld een duik in het water goed vast te leggen.

NEEM JE TELEFOON MEE ONDERWATER

Durf jij het aan? Ik zit serieus te overwegen om er een aan te schaffen voor ik weer een reis naar een bestemming met mooi, helder water maak (was natuurlijk perfect geweest voor de Blue Lagoon in Malta..). Denk eens aan de prachtige onderwaterfoto’s die je kunt maken of van die plaatjes waarbij je half onder de zeespiegel dobbert. Het lijkt me best eng om met m’n telefoon het water in te plonsen, maar zolang er een goede hoes omheen zit kan er volgens mij niet zoveel fout gaan. Maar ik sluit voor de zekerheid denk ik toch maar een verzekering af.

KIJK OMHOOG – OF JUIST NAAR BENEDENinstagram fotografie op reis

I love skyporn. Gisteravond toen ik uit het raam keek en stukjes roze hemel zag wist ik niet hoe snel ik naar het raam moest dribbelen om de prachtige kleuren vast te leggen. En niet alleen dat: wat dacht je van het onderaanzicht van bijvoorbeeld palmbomen of de zee als de ideale achtergrond? Perfect als je het mij vraagt!

GA LOS TIJDENS THE GOLDEN HOUR

Sowieso mijn beste Instagram fotografie hack ever. The golden hour is de periode vlak voor zonsopkomst en zonsondergang. Wanneer de zon laag aan de hemel staat lijkt alles namelijk net een beetje mooier: je huid oogt bruiner, schaduwen worden zachter en de hemel wordt langzaamaan steeds kleurrijker. Hét moment om je telefoon(/camera) erbij te pakken! Wie mij ooit op reis heeft meegemaakt weet hoe graag ik hierover doorzeur, maar serieus: het maakt echt een groot verschil!

Houd jij je ook bezig met Instagram fotografie op reis? Mocht je nog tips hebben: graag!