Morgen is het alweer drie weken geleden dat ik le Jardin Majorelle in Marrakech bezocht. Het contrast met vandaag (lees: een uiterst deprimerende dinsdag waar het kwik amper boven de 15 graden komt) kon haast niet groter zijn. Waar ik nu de wind tegen de ramen hoor staan bevond ik me toen in een tropisch paradijs en aan het begin van mijn rondreis Marokko. Een botanische tuin, een oase van rust ten midden van deze chaotische stad.

LE JARDIN MAJORELLE

Wanneer je de vogels hier hoort fluiten, een schildpad zijn kopje boven het water ziet uitsteken en de palmbomen kalm heen en weer wuiven, kun je je amper voorstellen dat je zo dicht bij de drukke medina van Marrakech bent. Ik had me hierop verheugd. Al tijden zat ik me te vergapen bij foto’s van deze tuin. Yves Saint Laurent’s tuin, wel te verstaan. Hoewel de tuin met haar majorelle-blauwe villa Saf Saf al in 1924 ontworpen werd door de Franse schilder Jacques Majorelle, is de tuin pas beroemd geworden sinds de modeontwerper haar in 1966 ontdekte. Ze dreigde te worden vervangen voor een hotel, waarop hij haar besloot te restaureren.

KLEURRIJK EN TROPISCH

Hoewel het meest fotogenieke gedeelte, met uitzicht over een fontein en de villa, op het moment van mijn bezoek onder restauratie was, keek ik mijn ogen uit. De opvallend blauwe kleur van de villa en de kleurrijke potten die langs de voetpaden staan, passen perfect bij de tropische sfeer die er hangt. Jardin Majorelle voelt heel Marokkaans, maar is tegelijkertijd zo anders dan haar omgeving.

Dit noemde Yves Saint Laurent een van zijn favoriete plekken ter wereld en waar hij zo graag inspiratie opdeed. Als ik groepjes toeristen in hun hoog opgetrokken afritsbroek en degelijke sandalen zie dringen bij zijn monument moet ik even grinniken. Voor zijn gevoel mode zullen ze de beste man waarschijnlijk niet aanbidden, maar dat ze hem bedanken voor een moment in zijn tuin, dat kan ik me wel voorstellen.

Jardin Majorelle Marrakechjardin majorelle marrakechjardin majorelle marrakechJardin Majorelle MarrakechJardin Majorelle MarrakechJardin Majorelle MarrakechJardin Majorelle MarrakechJardin Majorelle Marrakech