Jordanië: een prachtig, exotisch land in het Midden-Oosten. Maar hoewel het Midden-Oosten mij altijd juist heel erg gefascineerd heeft, vragen veel andere mensen zich eerder af of daar wel veilig is. Of Jordanië veilig is. Gezien de laatste ontwikkelingen niet geheel onbegrijpelijk, maar van die onrust in de regio valt hier gelukkig weinig te merken. Sterker nog, er zijn zoveel redenen waarom je nu naar Jordanië moet!

OF JORDANIË VEILIG IS?

Jordanië veilig? Het kent in ieder geval een goede reputatie. Het wordt een veilige haven genoemd; het Zwitserland van het Midden-Oosten. Het is een liberaal-islamitisch land, een stabiel koninkrijk dat weinig criminaliteit kent. Ook als vrouw kun je hier zelfstandig reizen – prettig, want met zoveel geschiedenis, bezienswaardigheden en spectaculaire omgevingen leent Jordanië zich perfect voor een rondreis in Arabische sferen. Jordanië veilig

Jordanie veilig

JE HEBT WERELDWONDER PETRA VOOR JEZELF

Hoewel ik niet bepaald een ochtendmens ben, ging ik voor Wereldwonder Petra met líefde een uurtje eerder uit de veren. Ik heb echt een gruwelijke hekel aan mensen die door mijn foto’s heen banjeren (en dan vooral aan van die nietsvermoedende senioren met afritsbroeken en gezondheidssandalen), maar met de grote hoeveelheid toeristen die we verwachtten aan te treffen leek dat scenario onvermijdelijk.

Maar het was rustig. Opvallend rustig. Geen irritante poppetjes die mijn foto’s verpesten dus (hoezee!), maar voor de lokale bewoners die hun geld aan toerisme verdienen natuurlijk een stuk minder leuk. Dus: Petra verkennen zonder hordes toeristen om je heen én de lokale economie bijspekken? Nu kan het! Jordanië veilig, toch?

Jordanie veilig petra schatkamer
Jordanie veilig petra

DE GASTVRIJE JORDANIËRS ONTVANGEN JE MET OPEN ARMEN

De Jordaniërs staan bekend om hun gastvrije karakter: overal kun je op een warm welkom en een kopje muntthee rekenen. Al tijdens onze eerste avond in hoofdstad Amman ontdekten wij dat de Jordaanse gastvrijheid nog veel verder gaat dan dan. Op het dak van ons hotel troffen we bij toeval een hippe cocktailbar met uitzicht over de verlichte hoofdstad waar beeldschone Jordaanse vrouwen en hun stijlvolle mannen aan cocktails en shisha’s lurkten. Toen ze er achter kwamen dat wij net als zij een jarige in ons midden hadden, werden we gelijk bij hen aan tafel uitgenodigd. Wát een leuke mensen en bijzondere eerste kennismaking met de lokale bewoners.

jordanie veilig amman

OM TE DOBBEREN IN DE DODE ZEE – NU HET NOG KAN

Dobberen in de Dode Zee verdient een plaats op iedere bucket list. De mineraalrijke modder, het vreemde gevoel van het extreem zoute water op je huid en het nog vreemdere gevoel als je moeiteloos blijft dobberen – een hele ervaring. Het is geen geheim dat de Dode Zee in hoog tempo aan het uitdrogen is, dus grijp je kans en dobber voor het te laat is.

Jordanie veilig dode zee

IN AQABA SCHIJNT OOK ‘S WINTERS DE ZON

Nu (tot mijn grote verdriet) de herfst hier haar intrede heeft gedaan is elk straaltje zon mooi meegenomen. Met name in het zuiden van Jordanië is het tot diep in het najaar nog heerlijk weer en schijnt de zon. Sterker nog: Aqaba, de enige havenstad van Jordanië gelegen aan de Rode Zee, heeft maar liefst 360 dagen zon per jaar. En je kunt er nog prachtig snorkelen en duiken ook!

DE AVONTUURLIJKE WADI RUM LONKT

Een woestijn met bergen, een uitgestrekte vallei met enorme rotswanden van roze zandsteen waar het net lijkt of je over de maan loopt: welkom in de Wadi Rum!  Cross met je haren wapperend in de wind met een jeep door het bijzondere landschap of verken de omgeving op de rug van een kameel. Tegen zonsondergang kleurt de Wadi Rum helemaal roze waarna de sterrenhemel als een deken over je heen valt. Need I say more?

jordanie veilig wadi rum

OOK NAAR JORDANIË?

Ook dolgraag zo’n mooie reis naar Jordanië maken? Zorg dat je goed voorbereid bent zodat je er álles uit je reis kunt halen en op je gemak kunt rondrijden. Midden oosten reizen kan je hierbij helpen; zij zijn gespecialiseerd in dit soort reizen en regelen net zoveel als jij dat wil. Of je nou een korte trip naar Amman wilt maken, zelfstandig een uitgebreide rondreis waarbij je Jordanië met Israel combineert (staat ook nog op mijn verlanglijstje!) of zelfs een op maat gemaakte reis met lokale gids wilt maken. Aanrader! En of Jordanië veilig