Koh Lanta is een relatief onbekend en rustig eiland in de Andaman Zee in Thailand. Gelegen op zo’n 70 kilometer van Krabi trekt het vooral rustzoekers die willen ontsnappen aan de drukte en full moon parties in de nabijgelegen oorden. Die rust is opvallend, want Koh Lanta is toch echt een van de grootste eilanden in de Andaman Zee en heeft van alles te bieden. Tijdens de tweeweekse reis die ik afgelopen maand met mijn vriendje maakte was Koh Lanta het eerste eiland dat we bezochten. Zo’n 2 uur nadat we in de boot in Krabi stapten belandden we eindelijk op Koh Lanta Yai, het grootste eiland en de plek waar het toerisme zich afspeelt. Nu is mijn bruine huid inmiddels helaas al redelijk vervaagd, maar gelukkig zitten de herinneringen aan dit relaxte oord nog vers in mijn geheugen.

AAN DE DRUKTE ONTSNAPPEN OP KOH LANTA

Voor mijn studie heb ik veel onderzoeken gelezen over de impacts van toerisme op een bestemming waarin Thailand veelvoudig als slecht voorbeeld werd aangehaald. Een prachtig land, maar wel een waar toerisme zich slecht heeft ontwikkeld met alle gevolgen van dien. Nu ga ik eigenlijk sowieso liever niet naar massale bestemmingen, maar gezien deze wetenschap wilde ik het massatoerisme in Thailand als het even kon toch helemaal ontwijken. Nu viel onze reis midden in het Thaise hoogseizoen want met ons vloog half Europa rond de feestdagen richting de Thaise zon, en was het vinden van het juiste eiland ineens nog ingewikkelder. Maar omdat we toch wat wilden doen met oud en nieuw viel de keuze al snel op Koh Lanta: een plek die volgens de verhalen precies tussen een bruisend oord en bush bush in viel. Wat de reden is waarom Koh Lanta massatoerisme bespaard is gebleven is me niet geheel duidelijk, ik kan alleen zeggen dat dit een fijne kennismaking met Thailand was.

Nature Park Koh Lanta, Thailand

LANGGEREKTE STRANDEN EN COSY BEACH BARRETJES

Al bij aankomst bleek Koh Lanta een schot in de roos: wat een heerlijk eiland. Aan de westkust liggen de meeste accommodaties aan een van de langgerekte stranden. In het noorden vind je het populaire Long beach, een lang zandstrand dat vooral geliefd is bij backpackers. Vanwege de voorspelde drukte hadden wij in Nederland al een bungalow aan Klong Khong beach geboekt, een strand vol cosy beach barretjes en restaurantjes dat ongeveer halverwege het eiland ligt. De veelal houten barretjes deden me een beetje aan Berlijn denken: vol lampionnen en gekleurde lichtjes en met een knus en laid-back sfeertje. Ondanks dat je hier geen grote feesten zult vinden is het hier ’s avonds goed vertoeven en is het de beste plek voor een cocktail am See. Het strand is bovendien erg lang en leent zich daardoor voor een strandwandeling. Wel liggen er veel stenen in het water, waardoor er misschien aantrekkelijkere stranden om te zwemmen, maar wanneer je geen probleem hebt met sexy waterschoenen is het hier perfect. Een andere favoriet is Kantiang beach, een baai in het zuiden van eiland dat tot de mooiste van Thailand wordt gerekend. Het is hier erg rustig en het water prachtig.

Koh Lanta Klong Khong beach

TOUREN DOOR DE JUNGLE EN DORPJES VAN ZEEZIGEUNERS

Als het aan mij ligt zou ik elke bestemming op een scooter verkennen. Zo ook op Koh Lanta. Omdat het verkeer hier goed te doen is en je al voor zo’n €6 een prima exemplaar te pakken hebt, huurden wij er meteen een en crosten wij al snel richting langs de kust. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe minder bungalows en resorts je ziet en hoe meer huizen er opduiken. Wanneer je bij kustplaatsje Klong Toab de weg richting het binnenland en Koh Lanta town pakt, krijg je echt een goede indruk van het leven op het eiland. De weg leidt je langs rijstvelden, jungle landschappen en dorpjes waar de kinderen je nog achterna rennen en uitzwaaien. Wanneer je aan de andere kant van het eiland belandt tref je hier de oude hoofdstad Koh Lanta town. Een interessant plaatsje waar je de restanten nog kunt zien uit de tijd dat dit welvarende handelshaven was. Tegenwoordig woon hier een mix van de afstammelingen van de Chinese handelaren, de Thai en de zogeheten zeezigeuners. Wanneer je de weg richting het zuiden vervolgt kom je uiteindelijk zelfs in een traditioneel zeezigeuner dorpje terecht met houten op palen gebouwde huisjes.

Jungle op Koh Lanta, Thailand

APEN SPOTTEN IN MO KOH LANTA NATUREPARK

Aapjes kijken: een van de dingen die ik graag in Thailand wilde doen. Letterlijk dan en vooral niet de zielige beestjes die aangekleed en wel als een soort attractie fungeren, maar wilde apen die je vanuit de jungle tegemoet krijsen. Dus nadat ons was verteld dat wanneer je naar het nature park in het uiterst zuidelijke puntje van Koh Lanta gaat de apen je zelfs op de weg tegemoet zouden komen, wisten we niet hoe snel we die richting op moesten rijden. In ons geval was er natuurlijk alleen geen aap te zien. Gelukkig is het uitzicht vanaf de vuurtoren over het eiland erg mooi én kon je een nature trail volgen door de jungle. Nature trail? De avonturier in mij vond dit een práchtplan. In the jungle, the mighty jungle was alles wat ik nog hoorde. Maar uiteraard waren we (ik) alles behalve goed voorbereid en liep ik vrolijk op espadrilles rond in plaats van op de Nikes die ik express voor dit soort avonturen had meegenomen. Deze ezel heeft zich vaker aan die steen gestoten.. Maar onder het mom van ‘dit geloven ze thuis nooit’ gingen we toch de uitdaging aan en zo strompelden wij (hoe kan het ook anders) op het heetste moment van de dag de trappen op de jungle in. Wederom was er geen dier te bekennen en konden we halverwege zo ongeveer aan de beademing, maar desondanks voelde ik me toch vrij stoer toen we uiteindelijk weer bij de hoofdweg aankwamen. Nog mooier werd het toen ineens de apen van alle kanten opdoken. Driftig klikkend met m’n camera had ik alleen niet door dat dit ook behoorlijk brutale exemplaren waren, tot er eentje bijna op me sprong. Toch weer een held op sokken..

Nature Park Koh Lanta, Thailand

WAT TE DOEN OP KOH LANTA?

  • Verblijf: wij verbleven in het kleine en vrij nieuwe New Ozone resort waar de vrolijke barman met afro ons al meteen trots op de ‘relaxte sfeer’ was. Om zijn boodschap te versterken draaide hij daarom de hele dag reggae muziek en ondanks dat ik de greatest hits van Bob Marley na een paar dagen wel kon dromen, had het wel het gewenste effect. Bovendien waren de bungalows ruim en schoon, hadden uitzicht op zee én beschikten ze over fatsoenlijke wifi. Omdat we ons verblijf in Koh Lanta na drie dagen wilden verlengen overwogen we nog even ergens anders op het eiland te gaan zitten, maar trust me: dit resort was echt de beste die wij zijn tegengekomen.
  • Food: uiteraard kun je op het hele eiland heerlijk Thais eten, maar wanneer je zin hebt in iets anders kun je het beste naar Red Snapper gaan. Dit restaurant wordt gerund door een Nederlands stel, maar vergis je niet want ze serveren hier de beste tapas. Je vindt dit tentje langs de hoofdweg nabij Long beach omgeven door een superknusse tuin vol lichtjes. Let op: Red Snapper is erg populair, dus kom op tijd om te voorkomen dat je geen tafel meer kunt krijgen. Ik spreek uit ervaring..
  • Bar: Bij Freedom Bar kun je een beetje van het gezellige backpackersfeertje proeven zonder je te begeven tussen straalbezopen jonkies. Nadat ik op Klong Khong beach al (zo blij als een kind!) een lantaarn hadden opgelaten bleek dat dit duidelijk de gezelligste tent van het hele strand is.
  • Activiteiten: Koh Lanta staat bekend als een hele goede duik- en snorkelbestemming. Nu mag ik vanwege mijn trommelvlies helaas niet duiken, maar ook een snorkeltrip vanuit Koh Lanta is absoluut de moeite waard. Uiteindelijk hebben wij zelf geen trip meer gemaakt omdat deze allemaal vol bleken (lang leve het hoogseizoen!), maar hebben wij besloten te verkassen naar de eilanden die de zogeheten ‘4 islands tour’ horen. Benieuwd? Hierover later meer!

Koh Lanta, Thailand