Ik hoor een hond blaffen en draai me om wanneer er gelach vanaf de tafel achter mij klinkt. Ongelijk kan ik m’n achterburen niet geven: er speelt hier zich een waar schouwspel af. Twee honden hebben zich strategisch bij een tafel opgesteld en hopen dat ze door hun liefste snoetjes op te zetten een lekker stukje vlees kunnen scoren. Als hondenliefhebber kan ik mijn vertedering bijna niet onderdrukken, maar vraag me voor de zoveelste keer af wat deze honden op een piepklein eilandje als dit doen.

Koh Lipe

SNORKELEN VANAF HET STRAND

Ik bevind me op Koh Lipe, een klein eilandje in het zuiden van Thailand en een koraalrijk paradijs dat hierdoor een geliefde bestemming is bij iedereen die, net als ik, in de heldere wateren van de Andamanse Zee tropische vissen hoopt te spotten tijdens het snorkelen. Na een verblijf op het relaxte Koh Lanta en een avontuurlijke nacht op het jungleachtige Koh Mook was ik erg benieuwd of dit eiland veel van zijn voorgangers zou verschillen.

Dat dit geval was zag ik direct toen we op Koh Lipe aankwamen. Rondom het strand dobberden talloze hoofden waarbij de snorkelpijpjes duidelijk aangaven dat hier veel moois te zien moest zijn. Ik kon alleen maar hopen dat het bij ons huisje aan Sunset Beach, aan de andere kant van het eiland, ook zo mooi zou zijn. Met de belofte dat dit eiland omgeven door koraal was sleepte ik mijn tas uit de boot en sprong ik het gezellig drukke strand op.

Wanneer we in een tuk tuk over het piepkleine eilandje rijden valt het me op dat dit eiland niet alleen een stuk toeristischer dan Koh Mook is, maar ook dat hier ontzettend veel honden wonen. Heel zielig en uitgemergeld zien ze er gelukkig niet uit, wel ben ik er zeker van dat dit roedels zwerfhonden moeten zijn. Wanneer we bij ons huisje aankomen zien we er weer eentje voorbij rennen. Waar komen ze vandaan?

NET EEN ADVERTENTIE VOOR EEN HUWELIJKSREIS

Ik vergeet mijn vraag wanneer ik vanaf de veranda ineens ‘ons strand’ zie liggen. Hoe impressed ik ook door de andere eilanden was, dit strand is bij far het mooiste. Dit is hoe een advertentie voor een huwelijksreis eruit hoort te zien. Eigenlijk wil ik meteen het water inrennen, maar bedenk dan dat we al uren niet hebben gegeten. Snel bestel ik mijn nieuwe lievelingsmaal en maak een foto om het thuisfront even jaloers te maken. Met Jack Johnson in m’n hoofd geniet ik van m’n banana pancakes en verse ananassap: nooit meer naar huis.

sunrise beach koh lipe

TOERISTISCH – MAAR NIET TE

Omdat Koen zijn snorkel gear gesloopt heeft moeten we hierna toch eerst nog even langs de winkels. Op zo’n vijf minuten lopen vanaf ons resort bevinden we ons al midden op Walking street, de hoofdweg van Koh Lipe. Hier vind je talloze restaurantjes, winkeltjes en slalommen de tuk tuks dwars door de rondslenterende mensen heen. Auto’s rijden hier namelijk niet. Hoewel het hier duidelijk allemaal om toerisme draait, heb ik geen last van mijn ‘allergie’ voor massatoerisme. Sterker nog, omdat alles erg kleinschalig vind ik het hier eigenlijk best gezellig.

Het vinden van een leuk restaurantje of barretje is hier dan ook geen opgave. Zowel in de hoofdstraat als aan Pattaya beach, het strand, zitten talloze leuke tentjes. Vooral barbecuen is hier populair: behalve van het toerisme leven de 600 locals van de visserij en rond etenstijd komt de geur van vis op barbecue je van alle kanten tegemoet. Iedere dag stallen ze trots de verse vangst uit in hun gekoelde etalages en is het een waar spektakel wanneer de enorme Merlijn vissen op hun plek getakeld worden.

Koh lipe strand

WAT TE DOEN OP KOH LIPE?

Voor culturele highlights of indrukwekkende landschappen moet je op een eiland als Koh Lipe niet zijn: dit is een eiland om bij te tanken. Om te relaxen en vooral om veel, veel in het mooie water te dobberen. Ook bij Sunrise Beach kun je vanaf het strand rechtstreeks snorkelen. Clownsvissen, snoezige kwalletjes (zolang ze niet prikken) en grotere tropische vissen: je ziet ze hier allemaal.

Wanneer je meer van de omgeving wilt zien is het boeken van een trip een aanrader. Zo vaar je vanaf Koh Lipe in no-time naar het naastgelegen Koh Adang, een eiland dat je vanaf Koh Lipe hoog ziet opdoemen. Vanaf het strand lonkt de dichte jungle al en lijkt het net of je de apen kunt horen schreeuwen. Omdat wij  hierna naar het ongerepte Koh Tarutao gaan, besloten we voor een dag snorkelen voor ons voorlopig spectaculair genoeg was. Door het Koh Tarutao Nature Park vaar je langs onbewoonde eilandjes met wilde apen, verborgen stranden gedomineerd door mini-kreeften en gekleurde koraalriffen.

Koh Lipe

STRANDFEESTEN OP PATTAYA BEACH

Zelf heb ik het niet ervaren, maar ik heb mij laten vertellen dat Koh Lipe ’s avonds mogelijk nog leuker is dan overdag. Hoewel ik thuis zelden voor 2 uur slaap, hield mijn lichaam het for some reason in Thailand meestal rond een uur of 11 al voor gezien. Helemaal niks mis mee, maar erg veel van het nachtleven heb ik dus niet meegekregen. Een mix van locals en backpackers verzamelt zich eerst bij een van de bars aan de hoofdstraat waarna ze zich uiteindelijk naar Pattaya beach verplaatsen. Hier worden kampvuren gebouwd, feesten georganiseerd en wordt er bier gedronken – soms wel tot de zon opkomt.

Wij hielden het op een zonsondergang bij Sunset beach, het derde en minst ontwikkelde strand van Koh Lipe. Misschien minder spannend, maar daardoor absoluut niet minder fijn.

Koh Lipe strand

DE HONDEN OP HET STRAND VAN KOH LIPE

Voordeel was dat ik iedere morgen fris en fruitig klaar stond voor een nieuwe dag. Pancakes, vers sapje en gelijk genieten met een boek op het strand. Ondanks ons gebrek aan uitgaan, maakte ook ik nieuwe vrienden: iedere dag. Want de bewoners van het eiland zoeken ook overdag het gezelschap van de toeristen op. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is nestelen de honden zich naast je in het zachte zand voor een dutje en wat menselijke aandacht. Vreemd genoeg bleken de meeste niet erg geïnteresseerd in het eten dat ze aangeboden kregen. Zelfs toen we ’s nachts koekjes op onze veranda neerlegden en nieuwsgierig naar buiten keken naar de voorbij rennende honden keken leek het ze niet veel te kunnen schelen.

koh lipe strand

HET VERHAAL ACHTER KOH LIPE

Ik heb nog geprobeerd meer over de honden te weten te komen, maar een erg duidelijk antwoord kreeg en heb ik nog steeds niet. Wel ontdekte ik wat meer over het verhaal achter Koh Lipe. Bij een van de populairste bars van het eiland, Pooh’s bar aan Walking street, had ik vooraf gemixte gevoelens. Wanneer een naam meerdere keren op een eiland opduikt, is dat meestal foute boel (vermoeiend he, zoveel over toerisme weten), maar in mijn online reisgids werd de eigenaar als een soort Robin Hood afgeschilderd.

Het verhaal ging dat voor Koh Lipe als toeristische bestemming ontdekt werd een groot grondbezitter uit het beduidend drukkere Koh Phi Phi vrijwel alle grond van de oorspronkelijke inwoners, de zeezigeuners, had afgenomen. De lokale ondernemer Pooh was de enige die het voor de locals opnam en probeerde toerisme op een eerlijke manier te stimuleren. Tegenwoordig kun je bij Pooh’s dus niet alleen voor de beste feesten terecht, ook roepen ze toeristen op om deel te nemen aan hun wekelijkse schoonmaakbeurten op het strand.

Nu zal ik dankzij de vele verhalen rondom corruptie in Thailand altijd wat wantrouwig blijven, maar mijn bezoek aan Koh Lipe heeft mijn beeld toch positief veranderd. Ondanks hun nare historie heb ik geen inwoner op onaardig of vervelend gedrag kunnen betrappen. Sterker nog, ze lachten altijd en ik ontdekte dat zij zelf een deel van de zorg voor de honden op zich namen. Bovendien is er drie jaar geleden in ieder geval nog een project geweest waarbij (internationale) dierenartsen de dieren hielpen.

Wat die honderden honden op het eiland doen zal ik dus waarschijnlijk nooit weten, maar dat ze het goed op een paradijselijk en vriendelijk plekje als Koh Lipe hebben, dat weet ik vrijwel zeker.

Koh lipe strand honden

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER | YOUTUBE