Vrijwel iedereen die naar Thailand reist belandt op een zeker punt in Bangkok. Zo ook ik. Ik ben dol op steden, maar grote Aziatische steden hebben mij eerlijk gezegd nooit getrokken. Dus toen ik net twee weken lang op de meest idyllische eilanden had doorgebracht stond ik niet gelijk te springen bij de gedachte aan een bezoek aan Bangkok. Maar wetende dat Bangkok een van de meest bezochte steden ter wereld is, sloegen toch de twijfels toe. Is het niet gewoon zoiets wat je ‘een keer moeten zien’?

Wat mij betreft dus niet. Nu zal de omschakeling van paradijselijke eilanden naar een metropool ongetwijfeld impact hebben gehad op mijn state of mind, maar ik kan me niet voorstellen dat ik er anders over zou denken als wij onze reis in Bangkok waren begonnen. Dus mocht je twijfelen: hier 7 redenen om niet naar Bangkok te gaan!

1. Desinfecterende handgel en stalen zenuwen zijn noodzakelijk

Al toen we met de trein door Bangkok reden vielen mijn ogen open bij het zien van de alsmaar groeiende hoeveelheid berg trash. Welkom! Goed, nu kun je in metropolen natuurlijk een overdosis chaos verwachten, maar seriously Bangkok? Stoplichten ontbreken, wegen liggen open en de mensen rijden als kippen zonder koppen.

2. De tempels lijken wel van de kermis getrokken

Wellicht (ongetwijfeld) klink ik nu als een cultuurbarbaar, maar het eerste waar ik bij het zien van de tempels aan moest denken was de kermis. Nu kan het te maken hebben met de combinatie van het overdadige goud met wit of kwam het door het contrast van de tempels tegen het vuilnis dat zich vlak buiten de muren op had gestapeld. It just wasn’t for me. Bangkok? 7 redenen waarom je deze stad kunt overslaan

3. Ze tillen de kunst van het scammen naar een hoger niveau

Ik dacht dat ik goed voorbereid was, maar wát een sneaky bastards hier rondlopen! De mentaliteit is hier duidelijk anders dan in rustigere delen van Thailand (waar men overigens net zo goed van toerisme leeft als in Bangkok) en ik raakte al snel geïrriteerd door de hoeveelheid mensen die wat van je moeten of je willen ‘helpen’. Op een hele geniepige manier proberen ze je te lokken en voor je het weet zit je aan een dure excursie vast omdat het blijkbaar geen toeval is dat die taxi langsrijdt op het moment dat die behulpzame voorbijganger die je in de drukte de weg wijst. Ik ben echt niet naïef maar ook wij trapten er bijna in. Jammer, want erg bevordelijk voor je vertrouwen in de Bangkokkers is het niet..

4. Goed(koop) winkelen? Think again

We kwamen al snel tot de ontdekking dat je in Chinatown behalve eten en bloemen in ieder geval vooral rommel kunt vinden. Dat mijn vriendje zijn onvrede na uren geslenter duidelijk niet meer voor zich kon houden, bleek toen ik hem tot mijn grote hilariteit hem ineens omringd door een filmploeg zag staan. Wat hij het leukste aan Bangkok vond. Nou.. Gelukkig vonden de Thai die mokkende Hollander ook wel grappig, maar dit was duidelijk einde oefening in Chinatown.

Op naar downtown dus, waar de prachtige en uit de kluiten gewassen malls ons met de belofte op goedkoop winkelen lonkten. Maar toen ik naar de sale van Topshop greep (bestaan er geen leuke Thaise ketens?) werd me al snel duidelijk dat de Baht ons behoorlijk in de steek liet. Mijn vermoeden werd bevestigd toen we de rest van de weinig originele winkels bekeken: voor een goedkope Levi’s hoef je hier dus niet te zijn.

Waarvoor je wel naar zo’n mall moet? Voor de heerlijk over the top selfie-pretparken die je erbij kunt vinden! Een betere benaming kan ik voor de pleinen vol fotograferende mensen namelijk niet bedenken. Komt die kitscherigheid waar de Thai zo van lijken te houden toch nog tot z’n recht.Bangkok? 7 redenen waarom je deze stad kunt overslaan

5. De kakkerlakken lopen over de straten

Tijdens ons gehele verblijf in Thailand heb ik vrijwel geen kakkerlak gezien -zelfs niet tijdens een van de nachten in de bush bush. Dus toen we in downtown Bangkok liepen en ik een meisje voor me hoorde gillen, had ik niet verwacht dat ik midden op de stoep een kolonie van die walgelijke beesten te spotten. Kakkerlakken. Op straat. En dan te bedenken dat de ratten me nog bespaard zijn gebleven..

6. Het staat er vol hoge gebouwen met (oh joy!) sky bars

Oké dit argument zal ongetwijfeld niet voor iedereen opgaan. Maar ik heb hoogtevrees. Behoorlijke hoogtevrees. Nu had ik alleen de pech dat mijn vriendje slechts één missie had in Bangkok. Je raadt het al: hij wilde dolgraag zo’n ellendige apparaat in. Nu had ik hem er al voorzichtig op gewezen dat dit gezien mijn issues wellicht geen goed plan was en dat ik niks kon beloven, maar toen we eenmaal ‘toevallig’ voor de Baiyoke Tower stonden (lucky me, want laat dit nou net hoogste gebouw van heel zuid-oost Azië zijn!) was hij voor het eerst die dag in z’n nopjes. Na een half uur draaikonten besloot ik toch geen party pooper te zijn en liep ik met lood in mijn schoenen richting die Duivelse Lift.

85 verdiepingen, 300 meter hoger en vijf hartverzakkingen verder was ik ervan overtuigd dat de toren sowieso om ging vallen en góóide ik mijn cocktail bijna naar binnen in de hoop zo snel mogelijk naar beneden te mogen. Het heeft me weliswaar een aantal jaren van m’n leven gekost, maar ik moet toegeven dat ik me eenmaal beneden toch best stoer voelde. Stiekem. De volgende keer blijf ik alleen wel beneden.

Bangkok? 7 redenen waarom je deze stad kunt overslaan

7. Khao San Road is niks anders dan Lloret de Mar voor 18plussers

Toen ik 18 was en voor het eerst met vriendinnen op vakantie naar Blanes ging, stond er ook een avondje Lloret op het programma. ‘Not my cup of tea’ was nogal licht uitgedrukt en we wilden het liefst zo snel mogelijk weg. Nu vond ik Khao San Road (afgezien van de Battle of Noise die bars hier lijken te voeren: please stop it?) best vermakelijk, maar de gelijkenissen zijn echt treffend – de leeftijd ligt hier alleen net iets hoger. Omdat ik vertikte een oude zuurpruim te zijn, en ik mijn toren-trauma zo snel mogelijk wilde vergeten, sloten wij Bangkok toch in stijl af. Inderdaad: door een x aantal buckets soldaat te maken en een van de clubs in te duiken. Helaas moesten we die bekopen met een ouderwetse kater en bleken een massage en een fast food toch een beter plan dan nóg een dag op avontuur in Bangkok.

Of ik objectief ben? Misschien niet. Twee dagen vond ik in ieder geval ruim voldoende en ik heb niet het idee dat ik veel gemist heb. Ik weet heus wel dat het te kort is om echt te kunnen oordelen en dat er ongetwijfeld mooie plekken zijn waar ik absoluut geen weet van heb, maar voor mij hoeft het in ieder geval niet: So long Bangkok!

Bangkok? 7 redenen waarom je deze stad kunt overslaan

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER