Als een godin in Frankrijk. Champagne, you did not disappoint me. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, vierde ik mijn afstuderen door mezelf een paar dagen in baden van champagne in, je raadt het al, de Franse Champagne streek onder te dompelen. Een road trip door het land waar ik als kind mijn hart verloor en een streek die voor mij nog zo onbekend was maar die mij zo ontzettend verrast heeft. De tour du Champagne.

FIJN IN DE TREIN

Donderdagochtend stapte ik in alle vroegte in de Thalys richting Parijs. Heerlijk vond ik het. Een keer geen vliegangst, maar met het comfort van een trein langzaamaan het platte Nederland in de heuvelachtige Franse landschappen zien overgaan. Geen gedoe met beenruimte, maar lekker aan het werk op je laptop of gewoon genieten van het fijne uitzicht. Met die treinen van de NS en die vervloekte Fyra (jaja, intercity direct) heb ik niks, maar zo relaxed als nu was ik in geen tijden op een bestemming aangekomen. Kunnen ze die lijn niet gewoon naar Spanje en Italië doortrekken?

TOUR DU CHAMPAGNE

Eigenlijk snap ik niet zo goed waarom ik nog nooit in de Champagnestreek ben geweest. Met de trein deden we er (inclusief overstap op Parijs, wat ik overigens alles behalve een straf vond) zo’n 6 uur over, terwijl je het gevoel hebt dat je in een totaal andere wereld bent. Waar de Provence haar prachtig paarse lavendelvelden heeft, werd ik compleet euforisch van de gouden velden en groene wijngaarden die zo typerend voor deze streek zijn. Geef me een picknick mand en een fles champagne (of twee) neer en je hebt geen kind aan me. Helemaal tevree.

Toch is het niet bij de schilderachtige velden en picknicks gebleven. Ik wilde champagne, en champagne ging ik krijgen ook. Vol passie vertelden de champagne makers, variërend van kleine boer tot grote producenten, over het product wat de regio op de kaart heeft gezet. Maar er was meer. Veel meer. In mijn hoofd klinken de Franse chansons nog steeds. Maar daarover later meer. Dit verhaal wordt absoluut vervolgd.

champagne frankrijk PHOTO DIARY TOUR DU CHAMPAGNE