la dolce vita Zuid-TirolNog geen twee weken geleden begaf ik mij in Zuid-Tirol, een voor mij tot voorheen nog onbekende regio in het noorden van Italië. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Zuid-Tirol, of Südtirol zoals de locals het noemen, is ook wel een verhaal apart. De autonome provincie hoorde tot het begin van de 20e eeuw bij Oostenrijk, wat nog steeds duidelijk voel- en zichtbaar is. Ik verlangde naar de rust van de bergen en de bijbehorende pittoreske bergdorpjes, maar hoopte dat ik het gejodel en de schnitzels kon laten voor wat het is. Het mooie van Oostenrijk in een Italiaans sausje. La dolce vita meets de Alpen: welkom in Zuid-Tirol!

LA DOLCE VITA IN DE ALPEN

Onze reis begint en eindigt in Bolzano, de hoofdstad van Zuid-Tirol. Een levendige studentenstad met gekleurde gevels en goed gevulde bloembakken omgeven door bijna on-Italiaanse berglandschappen. Met in de verte hoge besneeuwde toppen, maar ook groene wijngaarden en hier en daar een charmant kasteel. De bijzondere mix tussen Oostenrijk en Italië blijkt al snel veel verder te gaan dan het oog reikt: nog steeds spreekt zo’n 66% van de zuid-tirolenaren Duits. Eigenlijk wil ik me hier niet aan toegeven. Niks geen auf wiedersehen – in Italië hou ik het op ‘Ciao‘.

Niet alleen de taal zorgt bij mij voor verwarring, ook het weer is vol contrasten. Door haar ligging in de vallei lopen de temperaturen in Bolzano heel snel op, waardoor het kwik op warme dagen nog hoger ligt dan in het zuidelijke puntje van de Italiaanse laars. Zo nip ik hoog in de bergen gehuld in een deken nog van warme chocolademelk terwijl beneden het terras lonkt en ik snakte naar een welverdiende Aperol Spritz. Hoe feller de zon, hoe meer Italiaans het gevoel.

PASTA NOCH SCHNITZEL IN ZUID-TIROL

Ik wandel veel en met plezier. Treed in de voetsporen van prinses Sissi in de weelderige botanische tuin bij Trauttmansdorf Castle, maar loop net zo lief over kronkelige paden met uitzicht over groene velden vol luid klingelende koeien en dorpjes met houten huizen die niet mis zouden staan in een film. In plaats van pasta of schnitzel bestel ik lokale specialiteit knödl en probeer ik chocolade met dennennaalden. Dobber in thermale baden omgeven door zowel imposante bergpieken als palmbomen.

Het overtrof mijn verwachtingen. Het eten, de natuur, de mensen en de interessante geschiedenis al helemaal. Een bijzonder stukje Oostenrijks Italië, dat Zuid-Tirol.