Photoshop voor dummies? Waarom dan? De laatste tijd word je juist overspoeld met filmpjes die laten zien hoe wálgelijk Photoshop wel niet is. Het is onrealistisch, slecht voor de beeldvorming en de term ‘body shaming’ heb ik al diverse malen horen vallen. Goed, dat is dus de ene kant van het verhaal. Ik hoor namelijk níet bij het clubje haters, sterker nog: ik hóu van Photoshop. En ik denk dat we dat stiekem eigenlijk allemaal ergens wel doen.

PHOTOSHOP VOOR DUMMIES

Al zo lang als ik me kan herinneren vind ik fotografie leuk. Maar wanneer je gezegend bent met een motoriek als de mijne en een reputatie als een lompe kneus is het aanschaffen van een dure camera niet iets wat je als student met een beperkt budget meteen aandurft. En dus zocht ik mijn heil in Photoshop. Want: eenmaal gedownload (ja sorry, de echte versie kost me echt teveel knaken), kun je hiermee je geluk niet op. Waar Photoshop in de eerste instantie bedoeld is om van goede foto’s héle goede foto’s te maken, vond ik het juist heerlijk om van een écht rauw kiekje een pareltje te maken. Heb je onderstaande foto ook in je timeline voorbij zien komen? Ik vond hem behoorlijk ongeloofwaardig (zie de reactie van Sabine Metz!), maar zag mezelf ook al helemaal los gaan. Wat voor technieken gebruikten ze? Zou ik hier ook voor gaan?

photoshop fail viral

Om een lang verhaal kort te maken: voor mij is Photoshop dus net zo goed een soort ‘hobby’ als fotografie. Inmiddels heb ik wél een goede camera om m’n nek hangen (die het overigens ook nog steeds perfect doet, hooray!), maar ik kan nog steeds gerust een hele avond op youtube speuren naar tutorials en technieken. Helemaal nu ik mijn bevindingen ook op iets anders dan Iphone kiekjes kan toepassen!

RETOUCHEER MET MATE

Dat ik van Photoshop houd betekent overigens niet dat ik het nodig vind om foto’s van mezelf en anderen compleet te verbouwen. Natuurlijk zorg ik ervoor dat een huid er wat appetijtelijker uitziet en gooi ik er een mooi filtertje overheen, maar je zult mij niet op complete lichaamsverbouwingen betrappen. Ik kan het wel (en vind het stiekem heerlijk om te doen), maar wanneer ik iemand fotografeer wil ik wel dat diegene zichzelf nog terug kan herkennen. Zeker omdat je snel nogal kunt doorslaan. Wees dus voorzichtig tijdens je bewerken en zorg dat je altijd een achtergrond afbeelding blijft houden.

PHOTOSHOP FOR FREE

Goed, Photoshoppen is dus heel leuk en je kan er onwijs veel aan hebben, maar houd het een beetje binnen de perken.Zeker wanneer je nog niet zo lang bezig bent met fotografie kan Photoshop goed van pas komen. Sterker nog: je leert er ook beter door te fotograferen. Enige probleem: wanneer je het programma voor het eerst opent zul je er waarschijnlijk geen klap van snappen. Nu kun je een dure cursus nemen waar ze je in twee uur uitleggen hoe je dat nou allemaal moet doen, maar trust me: met twee uur prutsen ben je er echt nog niet.

Mijn tip? Leer het via Youtube! Om het allemaal een stukje makkelijker te maken heb ik een aantal tutorials opgezocht om de basis van Photoshop onder de knie te krijgen. Voor de duidelijkheid, ik ben geen pro, maar mezelf wel alles op deze manier aangeleerd. De onderstaande handelingen zijn niet al te ingewikkeld en zullen ervoor zorgen dat je steeds meer van het programma zult snappen én de technieken kunt toepassen!

PHOTOSHOP VOOR DUMMIES: DE BESTE TUTORIALS

Allereerst: ik ben groot fan van Youtube Channel Phlearn. Het is nogal een vreemde snuiter, maar hij heeft onwijs veel goede tutorials en legt alles goed uit. Ik raad je aan om met de Photoshop Start Guide te beginnen!

  • Verbeter de kwaliteit van je foto en maak hem interessanter door met curves te spelen
  • Probeer deze technieken om je foto scherper te maken
  • Gebruik frequency seperation om een egale huid te creëren
  • Een slechte huid? Door dit trucje verdwijnt zelfs acne als sneeuw voor de zon
  • Wil je een zwart-wit foto hebben? Die krijg je zo
  • Mooie filters over je foto’s heen? Gebruik verschillende gradient maps
  • Ook voorwerpen/mensen kun je gemakkelijk verwijderen
  • Zo blur je de achtergrond om een bepaald object in de spotlight te zetten

Heb jij nog goede photoshop tutorials of tips?