Erg opvallend is restaurant Daalder niet meteen aan de Lindengracht in de Jordaan, met leuke eettentjes en knusse cafés in overvloed. Toch is juist Daalder van een simpel eetcafé in een paar jaar tijd booming geworden en regent het lovende recensies van onder andere Johannes van Dam in het Parool en in het NRC. Alsof dat nog niet genoeg is, kwam Daalder de GaulMilllau (een belangrijke restaurantgids) van 2014 ineens hoog binnen en werd zelfs de GaultMillau Prijs-Plezier Award 2014 binnen gesleept.

TWEE JEUGDVRIENDEN IN EEN KRAP KEUKENTJE

Oorzaak van dit succes? Dat lijken de twee jonge chefs Guillaume de Beer en Freek van Noortwijk te zijn. De twee jeugdvrienden presteren het om in hun wat krappe keukentje de heerlijkste gerechten te bereiden en, ondanks dat, toch bescheiden en zonder sterallures te blijven. En dat zonder afgeronde koksopleiding. De goedlachse Guillaume begon wel, maar bleek al snel te eigenwijs en wilde het heel graag op zijn eigen manier doen. Het moest en zou op zijn manier en dus deed hij, voor hij  in 2012 de leiding bij Daalder kreeg, ruime ervaring op in de keuken van hoogstaande hotels zoals Bord’eau. Freek begon in een compleet andere hoek en rondde eerst braaf zijn studie bedrijfseconomie af voor hij de leiding in Daalder met Guillaume mocht delen. Hij verbaasde in zijn studententijd de chefs van restaurant Envy al met zijn leergierigheid en enthousiasme en leerde hier de kneepjes van het vak. Het plan was om na zijn studie slechts één jaar met Guillaume te koken, maar gezien het aantal lofzangen lijkt er geen weg terug meer te zijn en gaat het duo vrolijk samen door.

HET SIMPELSTE STERRENCAFÉ TER WERELD

Gezamenlijk zijn ze nu verantwoordelijk voor de opvallend goede kaart van het simpel ogende doch sfeervolle restaurant. Hip worden is nooit het streven van Daalder geweest, wel om het simpelste ‘sterrencafé’ ter wereld te worden. Nu ook de Michelin gids al is komen gluren, lijkt deze droom toch niet geheel onrealistisch. Om het hoge niveau te handhaven, is gekozen voor een wisselende kaart zonder al te veel gerechten. Geen a la cart dus, maar verschillende en afwisselende meergangenmenus. Tips? Die hebben we niet. De chefs leren graag door het ‘gewoon te doen’ en als de mannen ook fervente vishaters van een gerecht (zelfs als die toch echt flink wat elementen uit de zee omvat) kunnen laten genieten, kan je je maar beter laten verrassen. Ook kan je maar beter niet te lang wachten, want met al hun eervolle vermeldingen kan het natuurlijk nooit lang duren voor de ambitieuze chefs samen hun eigen tent beginnen.

 Daalder | Lindengracht 90-92 | Amsterdam

daalder amsterdamdaalder amsterdam

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER