De laatste tijd heb ik al veel geschreven over de rondreis Marokko die ik afgelopen zomer maakte. In nog geen 2 weken tijd legden we ruim 1600 kilometer af en bezochten we een aantal van de mooiste plekken van het land: van koningssteden, de grootste moskee van Afrika tot de eindeloze zandduinen van de Sahara natuurlijk. Ik heb al veel vragen over deze reis gekregen, met name over de route en of ik nog tips had voor accommodaties. Tijd voor een samenvatting dus – binnenkort volgt tevens een artikel met handige tips en extra informatie!

MIJN RONDREIS MAROKKO IN 2 WEKEN

kaart rondreis marokko met route

1. MARRAKECH – DAG 1, 2 & 3

Marrakech is duidelijk de meest populaire bestemming en een goed beginpunt voor een rondreis Marokko. Het is een bijzondere, sprookjesachtige maar ook buitengewoon hectische stad. De paleizen zijn prachtig, de souks overweldigend met al haar exotische geuren en kleuren waar de tropische tuin van Yves St. Laurent, le Jardin Majorelle, juist een oase van rust vormt temidden van al die drukte. Neem dus vooral de tijd om Marrakech te ontdekken. Overnachten doe je in een traditionele riad, een tot hotel omgebouwd huis met een binnenplaats waar van oudsher welgestelde Marokkanen woonden.

Verblijf: Riad des Arts

jardin majorelle marrakech

2. AÏT-BEN-HADDOU – DAG 4 ( 180km – 3 uur )

De dag begint natuurlijk met het afhalen van je huurauto. Wij hadden in Nederland al een auto via Sunny Cars geregeld die we op een -godzijdank- rustige locatie bij het treinstation konden afhalen. Wanneer je de stad verlaat maken de vlakke landschappen langzaamaan plaats voor steeds hogere pieken van het Atlas Gebergte. De beruchte smalle bergpassen gaven mij regelmatig de rillingen (‘langzaam rijden Koen, LANGZAAM!’) maar het uitzicht is werkelijk fantastisch. Na zo’n 3 uur rijden bereik je Aït-Ben-Haddou: een op een heuvel gebouwde Berberse stad uit de Middeleeuwen. De verstevigde stad is een werelderfgoed en heeft al voor menig film model gestaan – liefhebbers van the Game of Thrones (wie niet?) zullen het wellicht als Yunkai herkennen. Het is hoe dan ook is het een absolute must tijdens je rondreis Marokko.

Ait ben haddou Marokko route rondreis

3. OUARZAZATE – DAG 4 ( 30km – 30 min )

Ouarzazate is een van de grootste steden in het zuiden van het land en wordt ook wel het ‘Hollywood van Marokko’ genoemd. Tot een paar jaar geleden werden in de Atlas Studios (de grootste filmstudio ter wereld!) regelmatig internationale films opgenomen, maar de laatste tijd is het er een stuk rustig. Ouarzazate wordt vooral gebruikt als uitvalsbasis voor excursies in de Sahara en vormt het begin van de prachtige Dàdes-Vallei: een vallei vol oases, versterkte dorpen en rode kasbah’s.

Restaurant: Restaurant Douyria 

rondreis marokko ouarzazate q

4. TODRA KLOOF – DAG 5 ( 180km – 2,5 uur )

Eerder schreef ik al over de adembenemende Todra kloof, gelegen aan het einde van de Dàdes-vallei. Uit de bergen stroomt de Togdha rivier met helder, koel water die de immer smaller wordende Todra kloof in tweeën splijt vlak voor de hoge rotswanden elkaar bijna lijken te kussen. Behalve voor verkoeling, leent deze spectaculaire omgeving zich perfect voor mooie wandelingen.

Verblijf: Eco-Auberge le Festival 

road trip marokko

5. MERZOUGA – DAG 6, 7 & 8 ( 200km – 3 uur)

Hoogtepunt van een rondreis Marokko is toch wel de Sahara. Merzouga vormt de poort van de Sahara: een klein plaatsje waarachter ineens enorme, roze zandduinen van de Erg Chebbi woestijn opdoemen. Na een lange reis door de bergen en de valleien kun je hier heerlijk bijkomen zodat je helemaal opgeladen bent als je op een kameel de woestijn in trekt. Hoewel zo’n nacht in de woestijn fantastisch is (vergeet niet om te gaan sandboarden bij zonsopgang!), doe je er verstandig aan om eerst een dag bij te komen voor je weer in de auto stapt. Absoluut geen straf hoor.

Verblijf: Kasbah Azalay 

erg chebbi woestijn sahara rondreis marokko

6. FÈS – DAG 9, 10 & 11 ( 470km – 7 uur)

De route naar Fès is er een van uitersten. Eerst maken de woestijnlandschappen plaats voor heuvels voor je in een vrij vlak, groen gebied terecht komt. Het deed mij verdomd veel aan de Veluwe denken – niet op z’n allerminst omdat het hier flink regende en het kwik amper 20 graden aangaf. Eenmaal in Fès zelf is het weer vertrouwd warm -bloedheet-, maar dat is deze verrassende stad meer dan waard. Verdwalen is één groot feest in het doolhof van kronkelige straatjes in de eeuwenoude medina: je waant je 100 jaar terug in de tijd.

Verblijf: Riad Sabah

Rondreis Marokko route koningsstad Fes

7. CHEFCHAOUEN – DAG 12 & 13 ( 200 km – 3 uur)

Wanneer je denkt dat je alles gezien hebt wacht tenslotte Chefchaouen nog op je. Dit schilderachtige bergstadje staat op menig travel bucket list – en wel omdat ze blauw is. Hemelsblauw. In de medina schiet je de prachtigste plaatjes en maak je kennis met een hele andere kant van Marokko dan waarmee je in de kasbah’s in de woestijn in aanraking was gekomen.

Verblijf: Casa Miguel 

rondreis marokko route chefchaouen

8. CASABLANCA – DAG 14 ( 330km – 5 uur)

Na zo’n mooie reis vond ik persoonlijk Casablanca onwijs tegenvallen. Het is een industriestad bedekt met een laag smog, een modern metropool die weinig met al die pracht en praal waar ik eerder zo van onder de indruk was te maken had. Een uitzondering daarop is de beeldschone King Hassan II Moskee, die een bezoek aan de stad desondanks meer dan de moeite waard maakt. Het maakt Casablanca een mooi eindpunt van de rondreis Marokko.

Hassan II-moskee casablanca