Marokko. Wát een mooi land. Wie mij op Instagram of op Snapchat volgt, heeft al een beetje kunnen meegenieten van mijn belevenissen tijdens mijn indrukwekkende rondreis Marokko. Een veel te korte road trip, want ik was er nog lang niet klaar mee. Terwijl ik door mijn foto’s scroll kan ik amper een kiezen en een selectie van negen foto’s maken. Niet zo gek als je bedenkt dat ik in negen dagen tijd meer dan 1300 foto’s heb gemaakt.

Ik heb voor elke dag één foto uitgekozen. Eigenlijk zou ik voor alle dagen wel een photo diary kunnen maken, want als je 1700 kilometer door een land rijdt dat bekend staat om haar vele kleuren, dan kun je je wel voorstellen dat ik onwijs veel heb gezien en ervaren. Het zijn mijn favoriete foto’s die ik met mijn telefoon heb gemaakt en/of op Instagram en Snapchat (@grabyourbagsnl) heb gedeeld. Een kleine impressie van een reis die zo groots was.

EEN VALSE START

Om eerlijk gezien verliep onze start alles behalve soepel. Ik maak er geen geheim van dat ik vliegangst heb en je snapt: het was weer een vlucht voor in de boeken. Terwijl we over woestijnachtige landschappen vlogen en ik tot mijn tevredenheid de grond steeds dichterbij zag komen (‘het viel vandaag eigenlijk best mee!’) zag ik ineens een lichtflits in de verte en leek het of er van alle kanten dikke donkere wolken aankwamen. Huh!? Kennelijk ik het vrij normaal dat het ’s zomers rond Marrakech aan het eind van de dag flink gaat spoken en uiteraard was ik in een van die onweersbuien beland.

En ik háát onweer.

Waarom had niemand mij hiervoor gewaarschuwd? Ik snap nog steeds niet hoe dit mogelijk is. Het is dat naast mij Koen de rust zelve was, want ik was er inmiddels van overtuigd dat mijn laatste uurtje geslagen had. Drama draak 2.0.

MIJN ROAD TRIP MAROKKO

Je begrijpt dat ik dit snel weer wilde vergeten. Eenmaal bijgekomen stond de volgende dag stond Marrakech op het programma. Ik wilde dólgraag naar le Jardin Majorelle – de beroemde tuin van Yves St Laurent – en was erg benieuwd wat deze populaire stad te bieden had. Ik had op veel blogs gelezen dat de sfeer hier minder goed was dan in de rest van het land. Persoonlijk vond Marrakech uiteindelijk heel mooi, maar ik begrijp wel heel goed wat er bedoeld wordt.

Na een dag Marrakech konden we onze huurauto ophalen en was het time to hit the road. Toen we eenmaal de suburbs van Marrakech hadden verlaten, bleek dat het rondrijden hier prima te doen is. Ik had een route langs negen plekken bedacht, maar we hadden van te voren alleen ons verblijf in Marrakech vastgelegd. Veel mensen vroegen me of onze route wel haalbaar was in zo’n korte tijd. Uiteindelijk hebben we maar één plek overgeslagen: badplaats Tetouan hebben we niet gehaald.

IEDERE DAG IN EEN COMPLEET ANDER LAND

Natuurlijk had ik graag veel langer de tijd gehad, maar gezien de tijd die we hadden ben ik heel blij met alle dingen die ik heb gezien en ervaren. Ik heb overnacht in de Erg Chebbi woestijn en eindelijk kunnen sandboarden. Rondgezworven door doolhoven van straatjes en tropische tuinen, en geslapen in de meest sprookjesachtige accommodaties. Het was heel bijzonder om te zien hoe groot de verschillen tussen plaatsen in het noorden en plekken in het zuiden zijn. Hoe veelzijdig dit land is. Het was alsof we iedere dag in een compleet ander land terecht kwamen.

Over deze reis zal ik nog lang napraten. Ik weet op dit moment amper waar ik moet beginnen en wat ik nou het allermooiste vond. Is het te vroeg om te zeggen dat ik sowieso nog een keer terug wil? Het zal me een rotzorg zijn en ik val in herhaling, maar mijn rondreis Marokko heeft veel, heel veel indruk op mij gemaakt.

rondreis marokko