It’s a wrap: I am going home. Na 6 heerlijke weken verruil ik mijn kamer in Sliema in Malta weer voor mijn appartementje in Breda. Het is nu echt afgelopen met de 2-minuten-wandeling naar de zee, lunchpauzes in Valletta en de zon die me elke morgen weer vrolijk kwam begroeten. Nu weet ik heus wel dat in Nederland de zon ook schijnt, maar de vanzelfsprekendheid valt ineens weg. Het voelt alsof ik de herfst tegemoet reis, terwijl ik me zo graag aan de zomer wil vasthouden. Ik dank god dan ook op m’n blote knieën dat ik met het vooruitzicht van een zonnige maandag naar huis ga. Een dagje acclimatiseren voordat ik mezelf in de bibliotheek opsluit.

‘THIS PLACE IS SO WONDERFUL’

Toen ik vrijdag gewapend met mijn camera voor het laatst door de straten van Valletta liep realiseerde ik pas echt hoe gehecht ik aan deze plek ben geraakt. Hoe bijzonder het is dat ik voor mijn studie een periode lang op een plek mocht zijn die eerder op een openluchtmuseum lijkt dan op een stad waar mensen daadwerkelijk wonen. Dat ik niet snap waarom mensen dit eiland en deze stad nog niet kennen en ik voelde me even heel jaloers. Toen ik deze gedachte met een collega op kantoor deelden vertelde ze dat die morgen een oude stelletje uit Denemarken naar haar toe kwam. ‘Do you live here?’ ‘Yes, I do!’, waarop het dametje antwoordde: ‘You are lucky, dear! This place is so wonderful!’. Serieus, het verbaast me helemaal niks.

MALTA TRAVEL GUIDE

Ik ben me ervan bewust dat ik, hoewel ik mijn vreugde veelvoudig heb gedeeld, nog weinig concrete tips heb gedeeld. Zowel online als offline kreeg ik de laatste tijd veel verzoekjes of ik nog goede tips had of waar je het beste op Malta kon verblijven. Enthousiast als ik ben zou ik dit het liefste allemaal meteen uitwerken maar gezien mijn scriptie deadline kost het nog wat tijd. Maar, trust me, een Malta travel guide is in de maak.

Mijn laatste paar dagen waren heerlijk en dat heb ik mede te danken aan de leuke mensen die ik heb ontmoet. Voor de laatste keer naar het strand, uiteten bij m’n favoriete restaurant en mokken dat ik al naar huis ga. Voor ik weg ga duik ik dus nog even het balkon op en drink ik een laatste glas wijn met mijn bovenbuurmeisje.

Tot morgen Nederland, en Malta: hopelijk tot snel!

malta erasmus