Afgelopen winter maakte ik voordat ik mijn reis naar de zon begon een Thailand route. En wat was het heerlijk: een bijzonder ontspannen reis waar ik de mooiste eilanden bezocht en oud en nieuw met blote voeten en een cocktail op het strand vierde. In eerdere artikelen heb ik al uitgebreid aandacht besteed aan de paradijselijke plekjes die ik bezocht, maar een complete Thailand route ontbrak nog. Deze route gaat uit van 2 weken, maar je kunt natuurlijk ook meer tijd nemen. Je zult je er echt niet snel vervelen ;)

EILANDHOPPEN IN DE WINTER

Hoewel je veel plekken in Thailand in principe het hele jaar door goed kunt bezoeken, doe je er verstandig aan om rekening te houden met de verschillende seizoenen. Zo zijn ’s zomers eilanden als Koh Lipe en Koh Tarutao slecht te bereiken omdat er minder boten varen tijdens het regenseizoen (mei-oktober), maar zijn deze eilanden ’s winters weer-technisch gezien wel aantrekkelijker (want: minder regen). Deze Thailand route is dus het meest geschikt voor wanneer je wil eilandhoppen in de winter.

2 WEKEN THAILAND ROUTE BESCHRIJVING

Thailand route kaart

1. (BANGKOK EN) KRABI TOWN – DAG 1 & 2

Veel reizigers kiezen ervoor om Bangkok te bezoeken, maar ik ben persoonlijk geen fan van de Thaise hoofdstad (waarom? Dit zijn volgens mij 7 redenen om niet naar Bangkok te gaan). Aangezien vrijwel alle vluchten op Bangkok zijn, pak je vanaf hier eerst een binnenlandse vlucht naar kustplaats Krabi town in het zuidwesten van het land.

Bezoek hier de drukke ochtendmarkt en vergeet de mooie Wat Kaew niet over te slaan voor je de boot pakt. Krabi town heeft geen strand en wordt daardoor vooral als uitvalsbasis naar verschillende eilanden in de omgeving gebruikt, maar mocht je besluiten langer dan één dag te blijven dan is de in de buurt gelegen Tiger Cave Temple een interessante optie.

Thailand Route Krabi Temple

2. KOH LANTA – DAG 3, 4 & 5

Koh Lanta has it all. Een relaxed eiland dat voor iedereen wat te bieden heeft en waar je jezelf met gemak een paar dagen kunt vermaken. Een goed begin dus. Boek een bungalow aan Klong Khong beach en ontspan aan een van de vele kleurrijke beach barretjes met bijbehorende afro en o-zo-laidback barmannen. Ook het huren van een scooter is een aanrader, want op het vrij grote eiland is er, met name in het binnenland, van alles te zien: van zeezigeunerdorpjes, tot rijstvelden, een spectaculaire kustlijn en apen in het Mo Koh Lanta Naturepark.

Thailand Route Koh Lanta

3. KOH MOOK – DAG 6 & 7

Het volgende eiland is Koh Mook, dat beroemd is vanwege haar prachtige Emerald Cave – een zeegrot die toegang biedt tot een verborgen strandje. Huur een kano en vaar op eigen houtje de grot in of probeer met een ander groepje mee te zwemmen. Vergeet geen waterschoenen aan te trekken en een koplamp op te zetten, want je ziet binnen geen hand voor ogen. Bekijk bij terugkomst vanaf het strand de indrukwekkende zonsondergang en pak vervolgens een tuk tuk naar het dorpje in het binnenland voor een authentieke ervaring en een goed(kop)e Thaise maaltijd.

Thailand Route Koh Mook

4. KOH LIPE – DAG 8, 9 & 10

De route gaat verder naar Koh Lipe. Dit kleine eilandje is een waar paradijs voor liefhebbers van snorkelen: vanaf het strand loop je zo tegen het koraalrif waar je de mooiste tropische vissen kunt spotten. Behalve relaxen en snorkelen kun je hier ook dagtrips maken naar een paar van de beste duikspots van Thailand of naar het pirateneiland Koh Adang. Bovendien is de sfeer op het knusse eiland heerlijk en op de stranden worden regelmatig leuke strandfeesten gehouden. En wat dacht je van de honden die je overal op het eiland gezelschap komen houden?

thailand route koh lipe

5. KOH TARUTAO – DAG 11 & 12

Uitgerust na een paar dagen ontspannen in en rond het water bij Koh Lipe, ben je helemaal voorbereid op een avontuurlijk verblijf op Koh Tarutao in het ‘Koh Tarutao Marine National Park‘. Op dit Expeditie Robinson eiland is toerisme erg beperkt en verblijf je echt in de rimboe. De bungalows bij Ao Molae zijn desondanks comfortabel, spotgoedkoop en kijken uit over de zee. Verken het eiland op een mountainbike en bezoek (mits er voldoende regenval is geweest) de watervallen die ooit als dienst deden als schatplaats en de voormalige gevangenissen in de jungle. Zonder internet en met beperkte electra voelt het of je even heel ver van de bewoonde wereld bent. En dat is af en toe  best fijn!

Thailand Route Koh Tarutao

6. PAK BARA – DAG 13

Vanaf Koh Tarutao pak je de boot naar Pak Bara, waarna je met het vliegtuig of met de nachttrein terugkeert naar Bangkok. Nachttreinen in Thailand zijn verrassend goed en als je op tijd boekt kun je voor weinig geld een eersteklas coupé reserveren. Mocht je er overigens voor kiezen om wel naar Bangkok te gaan, doe het dan bij voorkeur aan het begin van je reis in plaats van aan het eind. Dikke kans dat je na al die mooie eilanden flink moet omschakelen en een hectische stad als Bangkok kan dan nogal eh, overweldigend zijn. Hoe dan ook, in Bangkok eindigt je Thailand route.

Moge je gebronsd, ontspannen en volledig opgeladen terugkeren!