tips spaans leren
Gisteren had ik het al over mijn Six Month Challenge: ik ga zelfstandig én zo goed als kostenloos Spaans leren. Maar hoe doe je dat dan? Ik ga helaas op de kortetermijn niet naar een Spaanstalig land en reguliere cursussen/lessen werken bij mij allesbehalve motiverend. Wel onhandig als je toch op een redelijk hoog tempo Spaans wilt leren spreken.

Om het mezelf makkelijker te maken ben ik op zoek gegaan naar manieren die me wél aanspreken. Gelukkig blijk je helemaal geen dure cursussen of stomme klasjes nodig te hebben. Met deze tips kun je kosteloos en zonder lessen of cursus Spaans leren. Had ik dat nou maar eerder geweten..

1. Voorzie je hele huis van post-its met Spaanse woorden

Voorzie zoveel mogelijk meubels en voorwerpen van post-its. Ook wanneer je deze woorden niet bewust oefent sla je het in het voorbij gaan onbewust op. Zo moest ik (don’t ask me why) voor mijn tentamen  het woord walvis leren. Sindsdien prijkt er dus een vrolijke ballena op mijn koelkast. Die vergeet ik dus nooit meer.

2. Hang lijstjes met veelgebruikte uitdrukkingen en woorden op zichtbare plekken in huis

Ook hier geldt dat je woorden en uitdrukkingen onbewust opslaat. Wat dacht je van een briefje bij de voordeur, in de WC of in de keuken? Ik heb online al veel handige lijstjes gevonden met stomme dingen als de dagen van de week en tijdsaanduidingen. Wanneer je simpelweg ‘Spanish’ op Pinterest invoert krijg je een heleboel visuele lijstjes die je kunt gebruiken.

3. Kopieer een Spaans lesboek met grammatica oefeningen

Ik was in ieder geval te gierig om een gewoon boek te kopen (haha) en de methode waar ik tot dusver mee had gewerkt vond ik erg vervelend. Zo was hij volledig in het Spaans, wat mij onwijs irriteerde: ik leer het liefste Engels-Spaans en vice versa. Gelukkig heb in de bibliotheek beter materiaal gevonden dat ik kon kopiëren. Zoals ik al eerder zei ben ik geen fan van leren uit boeken, maar het is wel handig om naslagwerk te hebben en om de grammatica te kunnen oefenen/bekijken.

4. Kijk ‘La vida loca’ van BBC

La vida loca is een interactieve soap die soms redelijk belachelijk is, maar perfect om mee te beginnen. Ook als je je nog op het level debiel bevindt is het goed te volgen en omdat je tussendoor vragen krijgt over woorden en grammatica. Dit is een van de eerste dingen die ik aanraad te doen.

5. Gebruik apps om je Spaans te boosten

Ik ben groot fan van de gratis app ‘Duolingo‘. Hier kun je behalve Spaans ook andere talen leren/opfrissen zoals Frans, Duits en Italiaans. Je volgt een programma waarin je de grammatica oefent, woorden leert en zelfs moet spreken. Ik heb hier al veel mee geoefend en ben desondanks nog niet eens halverwege het programma. Bovendien kun je dit ook gewoon ‘even tussendoor’ doen en oefen je daardoor gemakkelijk elke dag.

Daarnaast is Spanishdict heel handig om woorden op te zoeken, maar kun je hier ook heel veel oefeningen maken. Ik vind apps sowieso heel fijn om mee te werken omdat je dus overal kunt oefenen en de boundary erg laag is.

6. Luister naar Spanish learning podcasts

Dit is ook een tip waardoor je ook in het dagelijks leven makkelijk kunt leren. De gratis Coffee Break Spanish podcasts zijn goed om als beginner naar te luisteren. Er wordt grammatica uitgelegd en je leert de taal ook luisterend te begrijpen. Ik krijg de irritante tune niet meer uit mijn hoofd, maar als ik op de fiets zit of moet reizen is dit prima om naar te luisteren. Ze hebben overigens ook podcasts voor gevorderden!

7. Zoek een Spaanstalig persoon om mee te oefenen

Dit is denk ik toch wel mijn allerbeste tip. Toen ik laatst op Youtube naar videos zocht om m’n Spaans te oefenen kwam ik een video tegen waarin een Zweeds meisje een aantal hele goede tips gaf. Ik reageer eigenlijk nooit op Youtube, maar ik wilde andere beginners op de eerdergenoemde BBC serie wijzen en gaf aan dat ik als n00b veel aan haar tips had. Niet veel later kreeg ik een berichtje van een Peruaans meisje met de vraag of we misschien samen konden oefenen; zij wilde haar Engels namelijk graag verbeteren!

Ideaal, want sindsdien babbelen we heel wat af en werk ik met haar aan mijn verbal skills en verbeteren we elkaars schriftelijke taalgebruik. Natuurlijk kun je ook met iemand in person gaan oefenen, maar omdat we niet hoeven af te spreken is het veel ongedwongener. Plus: ik vind het ook best interessant om over haar leven in Peru te horen. We hebben in ieder geval genoeg te bespreken! Ik durf niet te zeggen hoe je zomaar spontaan met zo iemand in contact kunt komen, maar wellicht lukt het je door te reageren op een video of een forum ook wel. In ieder geval proberen!

8. Luister naar Spaanse muziek en vertaal de lyrics

Ik heb mij vroeger veelvoudig schuldig gemaakt aan het luisteren naar Spaans kattengejank. In de categorie glibberige R&B zeg maar. Dat komt nu mooi uit, want mijn jeugdheld Frankie J. heeft duidelijk verstaanbare teksten en ik kan ze (tot groot plezier van mijn vriendje) redelijk meezingen. Romeo Santos werd mij ook getipt, maar die is nog een beetje glibberiger. Zelf vond ik de Gypsy kings een heel vrolijk idee, maar die gebruiken wel heel veel slang en zingen behoorlijk snel.

9. Kijk films/series die je al kent in het Spaans

Ik had in dit artikel al uitgelegd hoe je Netflix van andere landen kunt gebruiken en dat kwam me hierbij goed van pas! Ik ben van de week aan de Spaanse Breaking Bad begonnen. Nogal vreemd in het begin, maar met behulp van subtitles (in het Spaans!) kun je hier toch nog best veel van volgen.

10. Stel jezelf een reis naar een Spaanstalig land in het vooruitzicht

Aan het eind van mijn six month challenge (tijdens mag ook!) wil ik uiteraard wel écht mijn skills gaan testen. Bovendien blijf je hierdoor ook gemotiveerd om te blijven oefenen en blijft het leuk om te doen. Ik heb met mezelf afgesproken dat als het mij lukt om mijn scriptie in mei in te leveren en ik het financiële plaatje rondkrijg, ik deze zomer naar Zuid-Amerika ga. If not, dan is een tripje naar Spanje natuurlijk zo geboekt. Ik begin alvast met sparen!

Heb je wat aan mijn tips of weet je er toevallig nog meer? Ik hoor het graag!

FOLLOW GRAB YOUR BAGS ON BLOGLOVIN | FACEBOOK  | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER