‘Wat te doen met oud en nieuw?’ God, wat zou ik die vraag toch graag lekker aan me voorbij laten gaan. Ik heb het nooit zo gehad op dat hele circus rond oud en nieuw. Waar veel mensen elk jaar genieten van het vuurwerk, de oliebollen en alles wat erbij komt kijken, zie ik er elk jaar weer als een berg tegenop. Die kloterotjes, strijkers en vuurpijlen die de straten domineren: mij niet gezien. Vanaf 30 december geef ik mezelf het liefst huisarrest. En dan moet je nog naar het juiste feestje ook – dat uiteindelijk meestal nog tegenvalt ook. Maar vieren zal je het. Want thuisblijven en mokken bij oudejaarsconferences, tja, dat is toch ook een beetje sneu.

WERKEN DAN MAAR?

Jarenlang koos ik ervoor om mijn oud en nieuw achter de bar door te brengen. Yes, ik ging vrijwillig aan het werk. Gelukkig altijd met een vriendinnetje aan mijn zijde én het vooruitzicht van een goedgevulde portemonnee. De volgende dag haalde ik alles lekker in. Géén sociale druk, wel een leuk feestje. Inmiddels zijn mijn dagen in de horeca echt voorbij. Tijd voor een nieuw plan: wat te doen met oud en nieuw? Ik knijp er lekker tussenuit!

oud en nieuw koh lanta

1. VLUCHT NAAR EEN TROPISCH EILAND (FAVORIET!)

Vorig jaar zag ik ineens het licht: ik moest gewoon het land uit. Geluk is dus écht wel te koop – en wel in de vorm van een vliegticket. Zeg maar dag tegen die winterdepressie! Zelden ben ik zo intens tevreden geweest als toen ik de vuurpijlen vanaf het strand van het Thaise eiland Koh Lanta de lucht in zag schieten. Het was fan-tas-tisch. Geen stress en gedoe (noch kloterotjes!), maar op m’n blote voeten en in m’n zomerjurkje op het strand.  Onder een met wensballonnen bezaaide hemel en in kleurrijk versierde beachbarretjes met Bob Marley muziek en waar cocktails louter in emmertjes geserveerd worden. Who needs Champagne. Die smaakt toch veel beter in Frankrijk!

2. OF TOAST IN HET VLIEGTUIG

… terwijl je onderweg bent naar dat tropische paradijs natuurlijk. Tickets rond de feestdagen zijn allemaal absurd duur, dus door ervoor te kiezen om oud en nieuw in de lucht door te brengen, kun je jezelf flink wat €€ besparen. Plus: je hebt het vooruitzicht van die heerlijke bestemming.

3. LONDON BABY!

Is een ticket naar de zon toch niet helemaal haalbaar of kun je er niet zomaar een paar weken tussenuit? Dan is Londen zo’n slecht idee nog niet. Aangezien ik mijn tripje naar de zon dit jaar helaas even moet uitstellen, neig ik sterk naar dit alternatief. Vriendje helemaal in z’n nopjes (dól op Britten, dus daar scoor ik mooi punten mee) dus dat wordt champagne en bier drinken in een pub. Dat de beroemde vuurwerkshow boven de Big Bang al uitverkocht is (!) overleven we ook wel weer.

4. DESTINATION UNKNOWN

Bekend met Srprs.me? Als je met Srps.me op reis gaat, dan hoor je pas op Schiphol waar je naartoe gaat. Een verrassing dus. Nu ben ik sowieso dol op verrassingen (en op reisjes), maar om op deze manier het nieuwe jaar in te luiden is natuurlijk helemaal fantastisch. Zo van: ‘Wat ga jij doen met oud en nieuw?’ (normaliter zou ik nu dus gaan grommen..) ‘Geen idee, kan zijn dat ik in Praag zit, maar misschien wordt het wel Barcelona of Turijn.. We’ll see!’ . No explanation needed, toch?

5. EINDELIJK DIE HALVE MARATHON LOPEN

Ha, ik hoor het je denken: die is gek! Het lijkt mij dus serieus een prachtplan om het nieuwe jaar in te starten met een halve marathon. Om eerlijk te zijn ben ik een gelegenheidshardloper (lees: mijn winterstop begon dit jaar al in juni), maar ik gil al jaren dat ik nog eens een halve marathon wil lopen. En als er een moment is om dat te doen, dan is dat volgens mij wel op 1 januari. Wanneer al die gekken met hun Unox muts te water gaan, trotseer ik de 20 kilometer met twee vingers in m’n neus – althans, zo stel ik me het me voor. En als we dan toch bezig zijn, dan bij voorkeur in het buitenland. Dus geen gelul met goede voornemens en metéén beginnen. Who’s in?

En: hoe vier jij oud en nieuw het liefst? Al mooie plannen of sla je het ook graag over?